PERFORMANŢĂ: Invenţia care a uimit lumea întreagă!

După ce au fost selectaţi la concursurile inginereşti regionale şi naţionale, patru tineri au reuşit performanţa de a obţine o dublă victorie la o competiţie intercontinentală de inginerie, desfăşurată în Canada. Efortul i-a aparţinut şi unui caransebeşean.

Inteligenţa şi creativitatea l-au ajutat pe Adrian Mihai, fost elev al Liceului ,,Traian Doda” din Caransebeş să uimească o lume întreagă cu cea mai bună invenţie. În cadrul concursului Best Engineering Competition din Canada, acesta, împreună cu încă trei absolvenţi, au inventat pianul-calculator, care le-a adus un mare succes în carieră. Tinerii formează echipa RAAO, aceasta fiind singura reprezentantă a României la eveniment.

După ce au trecut de etapa de preselecție ce a cerut proiectarea unui mecanism care să ridice o cărămidă la o distanță de 1m față de sol, caransebeşeanul a povestit pentru expressdebanat.ro în ce a constat proba concursului canadian. ,,Am reuşit să transformăm un pian într-un calculator, utilizând bile de biliard și câteva materiale disponibile la magazinele de bricolaj, cum ar fi carton, lemne, cuie, plus circuite electronice. Pianul-calculator proiectat de echipa românească putea să efectueze operaţii precum adunare, scădere, înmulțire, împărțire, dar și ridicare la pătrat, extragerea rădăcinii sau factorial”, a declarat Adrian Mihai din Caransebeş.

RAAO competitie canada2 RAAO competitie canada1

Soluția găsită de RAAO a convins membrii juriului prin eficiența și ingeniozitatea ei, aducând echipei României nu unul, ci două premii: Locul I în cadrul competiției de design și Premiul special pentru inovație oferit de Shell, sponsorul principal al competiției. ,,Am fost singura echipă care a reuşit să facă toate operaţiile. Ne-am bucurat foarte tare când am aflat că suntem câştigători. Rezultatele concursului au aprins o serie de discuţii care ne-ar putea deschide multe oportunităţi în viitor”, a mai adăugat Adrian Mihai.

Cei patru membri (Radu Dorgo, Adrian Mihai, Andrei Lazăr şi Ovidiu Mihuţescu) sunt absolvenţi ai facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii ,,Politehnica” din Timişoara. Ei au reuşit să aducă, în această formulă, pe lângă competiţia din Canada, mai multe succese: mențiune onorifică la Velux International Award, premiu la ArchiWorld Academy, numeroase calificări în diferite faze la Best Engineering Competition. Potrivit caransebeşeanului, echipa s-a mărit, de curând, cu încă patru fete: Alma Preda, Ioana Hariga, Oana Grecea şi Bianca Buretea.