UPDATE/FOTO. Percheziții la hoții de motorină din locomotive! DIICOT-ul a tăiat conductele artizanale!

Poliţiştii Direcţiei de Poliţie Transporturi şi procurorii DIICOT din Timişoara au efectuat, astăzi, 47 de percheziţii pentru destructurarea unei grupări infracţionale care ar fi cauzat un prejudiciu de 1 milion de euro prin delapidare, fals intelectual şi uz de fals!

Percheziţiile au avut loc pe raza judeţelor Timiş şi Caraş–Severin și au vizat 43 de locuinţe şi patru sedii sociale aparţinând unei societăţi de transport feroviar din Timişoara. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2010 – 2016, mai mulţi funcţionari din cadrul societăţii respective s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat şi, profitând de funcţiile pe care le deţineau, şi-ar fi însuşit cantităţi de motorină, falsificând documentele de intrare/ieşire a motorinei aflate în gestiune. „De asemenea, cei în cauză ar fi constrâns mecanicii de locomotivă să sustragă motorină în vederea obţinerii în mod injust a unor foloase materiale. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 1.000.000 de euro. În urma percheziţiilor, au fost ridicate importante sume de bani şi au fost descoperite conducte artizanale prin care motorina sustrasă ar fi fost livrată către o societate comercială «clandestină». În cadrul dosarului se desfăşoară cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals”, informează DIICOT.

La acţiune participă specialişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, poliţişti de frontieră şi jandarmi.

moto_furt_canistre motorina_furt_bani

UPDATE 1 – Cum a acționat gruparea?

Potrivit precizărilor oficiale, în cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2010 şi până în prezent, la nivelul Depoului de Locomotive Timișoara, s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, având ca scop însușirea și sustragerea combustibilului din gestiune, în baza unui plan infracțional foarte bine conceput, cu roluri clar definite pentru fiecare dintre membrii grupării.

Grupul infracțional organizat s-a constituit în jurul persoanelor cu atribuții de conducere, organizare și control din cadrul Depoului de Locomotive Timișoara, respectiv șeful unității, adjunctul șefului de unitate, contabila-șefă, gestionarul-șef și liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotive Timișoara, suspecții având sarcini și roluri clar definite în cadrul grupării.

moto_furt_canistre1

Suspecții mai sus-menționați, cu prilejul exercitării atribuțiilor de serviciu, coordonau activitatea de sustragere a unor cantități uriașe de motorină din gestiunea unității, prin diferite manopere dolosive, acoperite scriptic prin evidențierea în documentele unității a unor consumuri de combustibil mai mari decât cele reale, manopere care permiteau însușirea și sustragerea surplusului rămas în gestiune.

În această activitate au fost atrași de-a lungul timpului marea majoritate a angajaților Depoului de Locomotive Timișoara care își contribuiau la activitatea infracțională în funcție de poziția ocupată în cadrul unității.

La grupul infracțional constituit piramidal au aderat administratorul unei societăţi comerciale ce funcționează clandestin lângă rezervoarele principale ale Depoului de Locomotive Timișoara, precum şi alte două persoane care aveau rolul de a valorifica combustibilul sustras.

Activitatea infracțională era gândită foarte laborios și pusă la punct în cel mai mic detaliu, membrii grupului evidențiind în documentele unității consumuri de combustibil mai mari decât cele reale, făcând astfel posibilă însușirea și sustragerea surplusului rămas în gestiune.

Totodată, în activitatea infracțională au fost atrași și au contribuit și angajații laboratorului de determinări fizico-chimice din cadrul Depoului de Locomotive Timișoara, prin utilizarea unor formule de calcul fictive în buletinele de analiză care permiteau producerea surplusurilor în gestiune.

Ulterior, pentru corelarea acestor cifre cu cantitățile alimentate și cele menționate în documentele justificative, gestionarul-șef al Depoului de Locomotive Timișoara consemna în registrele aferente cifre nereale ale cantităților de motorină alimentate, în timp ce primitor-distribuitorii din subordinea sa foloseau pentru consemnarea cantităților alimentate foi volante, astfel încât să poată fi reglate ulterior cifrele în registrul înseriat, așa cum prevede procedura de alimentare.

S-a reţinut totodată că un alt suspect, în calitate de șef depou, avea obligația de a verifica zilnic înscrisurile existente în registrele de activitate, de a organiza inventarierile decadale, de a verifica integral înregistrările instalațiilor ICL, CEL IVSM, Deuta și benzile de vitezometru și de a participa în comisiile tehnice de constatare și tratare a deficiențelor de material rulant. Contrar acestor îndatoriri, suspectul, cu scopul de a facilita activitatea infracțională, în mod voit nu şi-a îndeplinit aceste atribuții.

Lider sindical, acuzat de DIICOT!

De asemenea, o altă suspectă, adjunct al șefului de depou, responsabilă de exploatarea și întreținerea locomotivelor, viza foile de parcurs întocmite în fals de către mecanicii de locomotivă, în care erau menționate cantitățile de motorină livrate și consumate, fără să ia măsuri de eficientizare a consumului și de reducere a pierderilor. Totodată, suspecta avea un rol determinant în planificarea în ture a mecanicilor implicați în activitatea infracțională.

În raport de această fază a activității infracționale, un rol marcant în interiorul grupului infracțional organizat l-a avut liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotive Timișoara. Suspectul a sprijinit sustragerile de combustibil, prin exercitarea de constrângeri și intimidări la adresa organelor de control din cadrul Regionalei CFR Timișoara în cazurile în care aceștia constatau nereguli cu privire la consumurile nejustificate de motorină.

Totodată, în schimbul sprijinirii activității infracționale, suspectul primea lunar de la fiecare mecanic de locomotivă înscris în sindicat sume cuprinse între 50-100 euro, provenite din valorificarea combustibilului sustras. În funcție de persoanele agreate, liderul sindical, prin intermediul șefului de tură și a revizorului, a coordonat și planificat programul mecanicilor de locomotive, în vederea săvârșirii sustragerilor.

Prin natura funcției, suspectul lăsa să se înțeleagă atât mecanicilor de locomotive, cât și membrilor din conducerea depoului că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători București.

De asemenea, activitatea grupului infracțional a fost sprijinită de către un agent de poliție din cadrul Poliției Transporturi Feroviare Timișoara.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2014 suspectul a facilitat activitatea de sustragere de combustibil din incinta Depoului și a îngreunat cercetările efectuate în legătură cu sustragerile, oferind informații membrilor grupului infracțional despre modul de desfășurare a investigaţiilor.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că surplusul de combustibil rămas în urma operațiunilor menționate la dispoziția gestionarului-șef era valorificat de către acesta și de către subordonații săi prin vânzarea sub prețul pieței către mai multe persoane fizice și juridice. De asemenea, în activitatea de valorificare au fost implicați alţi doi suspecți, electricieni în cadrul Depoului.

Cum valorificau combustibilul?
Astfel, cu ajutorul reprezentantului unei societăţi comerciale ce funcționa clandestin lângă rezervoarele principale ale Depoului de Locomotive Timișoara, cantitatea de motorină era livrată direct din rezervoarele Depoului printr-un furtun tip „pompieri” și prin intermediul unor conducte subterane ce fac legătura între rezervoarele depoului și o pompă de alimentare tip PECO aflată în spațiul aparținând CFR.

O altă modalitate de valorificare a surplusului de motorină se desfășura prin intermediul angajaților depoului care scoteau motorina cu autoturismele personale, în acest sens fiind elocvente prinderile în flagrant realizate pe parcursul cercetărilor.

În cauză se efectuează cercetări faţă de un număr de 44 de suspecți.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este estimat până la acest moment al cercetărilor la suma de 3.997.068 lei.

Cu ocazia percheziţiilor au fost găsite şi ridicate importante sume de bani, fiind totodată identificate şi conductele artizanale menţionate mai sus.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie, al polițiștilor de frontieră din cadrul I.T.P.F. Timişoara, IJJ Timiș, precum şi al Grupării de Jandarmi Mobile Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

La activităţi au participat şi polițiști din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Timiş, Arad şi Caraș-Severin.

Procurorii fac precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

MAIN FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/