Organele de cercetare penală au descins și la Timișoara într-o amplă acțiune care vizează destructurarea unui grup infracțional organizat ramificat în mai toate centrele universitare Spiru Haret din țară!
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate efectuează 76 percheziții pe raza mai multor municipii, printre care și Timișoara. 13 dintre ele sunt la sediile unor instituții de învățământ superior. Este astfel destructurat un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însușirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie, abuz în serviciu, participație improprie la abuz in serviciu, fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență.
Concret, procurorii au date din care rezultă că, pe parcursul anului universitar 2018-2019, unul dintre prorectorii instituției de învățământ, împreună cu secretari ai unor facultăți din cadrul universității, precum şi alte cadre din conducerea universității, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenților, au constituit un grup infracțional organizat. „Prin această activitate infracțională vastă, membrii grupării infracționale au urmărit facilitarea promovării frauduloase de către foarte mulți studenți/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/și examene restante, cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licență si master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019”, informează DIICOT.
Promovarea frauduloasă a examenelor susținute de foarte mulți studenți ai universității, atât cu ocazia susținerii anumitor examene restanțe/credite, cât şi cu ocazia organizării sesiunii de licență/master aferente anului universitar 2018-2019 din toamna anului curent s-a făcut, evident, pe șpagă. Mai grav este că, pe parcursul anchetei a rezultat că se procedează în acest fel cel puțin de la nivelul anului 2012.
„Există situații când studenții, viitori licențiați, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susținerea examenelor la materiile și disciplinele respectivelor facultăți!” – DIICOT
Procurorii au mai stabilit că prorectorul coordona în mod direct activitățile infracționale. Secretarii, persoane de încredere ai prorectorului, erau și ei implicați.
În cauză vor fi puse în aplicare un număr de 96 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi audiate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală și la sediul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.
UPDATE, ora 13.30
Perchezițiile de azi în cazul Universității „Spiru Haret” vizează un prorector, trei secretari universitari, un asistent universitar, 30 de studenți, 15 profesori, trei decani și prodecani ai unor facultăți, dar și doi angajați ai universității, conform oficialilor DIICOT.
De asemenea, procurorii fac cercetări și cu privire la 12 intermediari, care nu au funcții sau legături directe cu universitatea. Este vorba despre părinți, soți sau alte rude ale studenților, conform sursei citate.