Percheziții de amploare pentru evaziune fiscală de aproape 2 milioane de euro pentru afaceri cu lemn!

explo 1000x200

Comisarii de la Antifraudă şi ofițerii DIICOT au descins în această dimineaţă la sediile mai multor firme de pe raza judeţului.

Din primele informaţii, se pare că acţiunea este una amplă şi îi vizează pe administratorii şi angajaţii mai multor societăţi comerciale, atât din Caraş-Severin, cât şi din judeţul Timiş, bănuiţi de evaziune fiscală. Surse oficiale spun că ar fi vorba de nu mai puțin de 12 locații vizate din Valea Almăjului.

În ultima perioadă, tot mai multe firme mari din judeţ au fost vizate de oamenii legii. În primul rând e vorba despre distribuitorii de alimente, dulciuri şi băuturi, de firmele din industria cărnii, culminând cu descinderile record de la sediul firmei magnatului imobiliar Costel Ciobanu.

descinderi DIICOT Valea almajului

UPDATE 1 – Una dintre societățile comerciale vizitate astăzi îl vizează pe Iliuță Canea, patronul unei firme care se ocupă cu exploatarea lemnului, nimeni altul decât fiul primarului Ilie Canea, edilul-șef al comunei Lăpușnicel.

,,Am fost solicitat să îl reprezint într-un dosar pe numitul Iliuță Canea, dosar în care se vorbește, din ceea ce știu până la această oră, de infracțiunea de evaziune fiscală. În momentul de față sunt în desfășurare percheziții la clientul meu, dar deocamdată nu pot oferi alte detalii. Îl voi asista pe Iliuță Canea în timpul audierilor care vor avea loc astăzi”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin.

UPDATE 2 – Persoanele vizate în acest dosar au început să ajungă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin pentru audieri. Unele dintre ele au venit încătușate, semn că e foarte probabil să se lase cu rețineri.

lemn_valea_almajului

UPDATE 3 – Percheziții și acasă la primar!

Edilul-șef al comunei Lăpușnicel, Ilie Canea, a confirmat faptul că percheziții au avut loc în această dimineață inclusiv în locuința sa. ,,Fiul meu deține o firmă de lemn, dar nu știu cu asta nimic. Știu că au făcut percheziții, dar nu au găsit nimic. Au căutat în toate încăperile, inclusiv în cele din casa mea. Nu cred să fie nereguli la firmă, dar e dreptul lor să verifice. Din partea mea, au avut liber să își vadă de treabă”, a precizat Ilie Canea, primarul localității pentru www.expressdebanat.ro. 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157648968232299″]

UPDATE 4 – La Parchet a ajuns și primarul Ilie Canea, proaspăt aderat la PSD. Acesta nu a venit să dea declarații, ci pentru a semna contractul de asistență cu avocatul Cosmin Bolosin, angajat să îl apere pe fiul său. Întâmplarea a făcut ca la intrare să dea peste șeful filialei județene, Ion Mocioalcă. Președintele PSD Caraș-Severin ieșise din Tribunal, acolo unde a avut de rezolvat alte probleme, fără să aibă vreo legătură cu ancheta DIICOT de astăzi. Social-democratul a fost uimit să îl vadă pe edilul-șef de la Lăpușnicel. S-a oprit, au discutat câteva momente, după care a plecat.

De asemenea, surse oficiale spun că prejudiciul ar fi mult mai mare decât cel estimat inițial, de un milion de euro, și ar ajunge la aproape 2 milioane.

UPDATE 5 – La sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin – DIICOT a ajuns în cele din urmă şi Iuliuţă Canea. Acesta nu a fost găsit acasă la percheziţiile de dimineaţă, dar  a fost condus de oamenii legii de la Caransebeş pentru audieri. În cauză se vorbeşte despre constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi şpălare de bani.

UPDATE 6 – Prima reacție oficială a Poliției Caraș-Severin

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Caraş-Severin şi procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 12 percheziţii domiciliare, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală în industria lemnului. Vizate au fost mai multe locații din județ, dar și din Hunedoara.

Ancheta faţă de grupul infracţional organizat a fost demarată încă din 2013. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2009-2014, membrii grupului infracţional ar fi desfăşurat, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, activităţi economice ilegale, pe diferite perioade de timp, după care firmele ar fi fost introduse în insolvenţă şi radiate. De asemenea, a rezultat că societăţile în cauză nu ar fi declarat organelor fiscale livrările de material lemnos efectuate către alte societăţi comerciale din ţară, sustrăgându-se în acest mod de la plata impozitelor şi taxei pe valoare adăugată aferente operaţiunilor comerciale şi prejudiciind bugetul consolidat al statului.

Firmele au avut durată relativ scurtă de funcţionare, urmată de radierea acestora şi înfiinţarea unei alte societăţi, care prelua activitatea şi clienţii societăţii anterioare, radiate în scopul ascunderii activităţii infracţionale. Cinci dintre aceste firme au avut ca sediu social aceeaşi adresă, respectiv o casă nelocuită din localitatea Pârvova. O parte a acestor societăţi comerciale ar fi fost înfiinţate pe numele unor persoane de condiţie financiară modestă, care nu ar fi avut în fapt nicio implicare în activitatea comercială.

Totodată, a reieșit că o parte din membrii grupării ar fi deschis mai multe conturi pentru societăţile pe care le coordonau, în care erau virate sumele de bani ce reprezentau contravaloarea facturilor emise pentru livrarea materialului lemnos către diferite firme. Banii viraţi în aceste conturi erau, ulterior, retraşi fără niciun fel de justificare.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de peste 6.000.000 de lei.

La sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara au fost conduse șase persoane, în vederea audierii sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire în grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. Acţiunea beneficiază de sprijinul S.R.I.

UPDATE 7 – Fiul primarului Canea a fost reţinut pentru 24 de ore!

Iliuţă Canea a tăcut în faţa procurorilor, dar chiar şi aşa a fost reţinut pe bază de ordonanţă, iar mâine dimineaţă va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. ,,Ni s-au adus la cunoştinţă învinuirile. Clientul meu şi-a rezervat dreptul de a nu da nicio declaraţie în această fază procesuală. Aşteptăm să cunoaştem conţinutul dosarului şi abia apoi vom pregăti apărarea. A fost reţinut pentru 24 de ore, urmând ca mâine dimineaţă să fie prezentat Tribunalului Caraş-Severin cu propunere de arestare preventivă. În sarcina lui s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, infracţiuni ce sunt în concurs”, a precizat pentru expressdebanat.ro avocatul său, Cosmin Bolosin.

Rămâi cu Express de Banat, revenim cu amănunte!

Comments

 1. Constantin B. says:

  Am aflat ca cica in Sebia ar fi un loc de schimbare a banilor. Am vazut cateva nume mai sus ar fi interesat cand au vizitat ultima data tara vecina si prietena.

 2. F says:

  La puscarie cu voi, ca ati transformat comuna pe care o conduceti in satul vostru personal. Daca nu stiam ca e ruga in perioada cand am trecut pe acolo ultima data, puteam sa jur ca e vreo petrecere privata a fiului primarului. Dedicatii numai din partea si pentru familia primarului. Ati inmatriculat masinile personale cu numere preferentiale si anume JUD, ce ati sperat? Ca o sa incalcati legea si o sa fiti iertati in trafic? Slugilor, la puscarie cu voi.

 3. Miulescu Dochia says:

  Bai desteptule care esti daca ai fi vazut bine ti-ai fi dat seama ca la parvova lumea de ruga dorme ,a cantat muzica in centru singura , daca nu venea fiul primarului sa joace din respect pentru cantareti nu juca nimeni , vad ca te intereseaza Pe tine c’è numar are la masina , puneti si tu daca te tine. Pupaiai in dos daca nu ai loc de e.

 4. nica nelu says:

  Bai mortaciune idioata care nu-ti dai numele daca nu era el nu erau locuri de munca aici,omul asta a ajutat pe toata lumea!daca nu aveti loc de el pupatil in c…r!

 5. ana says:

  bai necunoscutule tia ramas la dosar duar litera f sa-ti scri numele .nu stiu cine pixu meu esti si nici nu sunt curioasa sa stiu dar nu manca c…..t cu lingura mare si iao pe aia mica ca teneci fraiere si nu mai pupa in c…r pe nimeni .daca ai sange in vene dati numele si comenteaza daca ai ceva de zis no mai s..uge pe ascuns ca teneci intro zi cu ea
  .nul mai vorbiti de rau acum pe iliuta ca poate odata sentoarce roata si dacai patrata si o so iai in c….r original animalule ..

 6. Miulescu Dochia says:

  Chiar daca nu ti-ai dat numele stai linistit se stie foarte bine cine esti, ce crezi daca ai venit cu ziaristi dupa tine sa filmeze ai rezolvat ceva , tot acelasi ,, neicanimeni ,, ai ramas. Daca au numere de JUD la masina inseamna ca sant oameni de omenie si cu personalitate in Judet

 7. Petru D. says:

  e bine ce face DNA am auzit ca si la Domasnea Pepa Mihai si Pepa Gabriela au firme de vreo 12 ani si dau Tepe la stat cu gateru cat si cu magazinul având la aceiași adresa firmele si folosesc angajații de la gater ca administratori …in acești ani au prejudiciat statul cu mult mai mulți bani ca cei de la Parvova domnilor Procurori DNA Timiș plus ca frate-su Pepa Martin având probleme cu vama Timiș taie pădurea la Domasnea cum vrea el

 8. Nelu D. says:

  Da la Domasnea se mai întâmpla i alte fapte penale cum este traficul de alcool,.numitul Loga Petru care are si bar in comuna comercializează alcool de contrabanda de câțiva ani buni, intrând si plecând masini cu sute de litri de alcool săptămânal către Hateg din casa unde are barul și-i merge foarte bine ca firma magazinului de construcții e in insolventa in atenția DNA Timis