Pentru primarul Popa, 2023 a fost cel mai greu din ultimii șapte ani

ioan popa

2023 a fost unul de foc pentru edilul Reșiței și echipa ea. Provocările ultimelor 12 luni nu au împiedicat însă municipalitatea să-și facă treaba și să atragă pentru oraș fonduri de peste 100 de milioane de euro.

Anul care se încheie nu a fost deloc ușor pentru administrația condusă de Ioan Popa. Primarul Reșiței cataloghează 2023 ca fiind cel mai greu an al său de când a intrat în administrație. Iar toate aceste greutăți sunt puse pe seama numărului mare de proiecte, care pe parcursul derulării lor au întâmpinat dificultăți din motive ce nu au ținut de echipa de implementare, ci de evenimentele care au avut loc în ultimii trei ani la nivel mondial: pandemia de Covid-19, războiul din Ucraina și criza energetică.

2023 a fost cel mai greu an din ultimii șapte în care lucrez în administrație publică și este argumentată chestia asta de faptul că practic proiectele pe ciclul financiar 2014-2020, pe regula n + 3, adică încă trei ani, trebuiau finalizate până în decembrie 2023. Presiunea a fost uriașă, a fost uriașă pe mine, pe colegii mei, în principal pe colegii din Direcția de Proiecte, pe cei de la implementare, Direcția de Investiții, pe Achiziții Publice, pe constructori, pentru că ne-am confruntat practic cu trei mari probleme în ultimii doi – trei ani: pandemia, războiul din Ucraina și criza energetică, care a dus la scumpirea materialelor de construcții. Deci, în condițiile în care am avut o scumpire de materiale de construcții și de manopere în piață în ultimii doi – trei ani, de circa 30-35%, a fost foarte complicat să duci constructorii înainte și a fost o negociere permanentă între noi și constructori, între noi și autoritățile de management, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Fondurilor Europene, și lucrurile astea au pus presiune foarte mare pe noi. Majoritatea colegilor, în special de la Direcția de Proiecte, au clacat. Sunt lucruri care nu se văd din exterior. Eu le mulțumesc, pe această cale, că au rezistat până acum și ne-am mai liniștit în ultimele două săptămâni pentru că a apărut această facilitate de la Comisia Europeană de fazare. Deci, dacă cumva un proiect nu s-a finalizat până în decembrie 2023, ni s-a dat dreptul să-l mutăm pe noul ciclu financiar, partea de bani rămasă. Asta ne mai liniștește puțin, dar rămânem vigilenți”, a declarat pentru expressdebanat.ro, Ioan Popa.

În ciuda tuturor acestor piedici, cu care s-au confruntat mai toate administrațiile locale din țară, municipalitatea reșițeană nu a slăbit motoarele. Ba din contră, a continuat să atragă finanțări după finanțări, pe diferite programe europene și naționale. În total, Primăria Reșița a atras peste 100 de milioane de euro și a reuși să facă rost și de banii necesari pentru cofinanțarea proiectelor derulate.

Ce urmează în 2024 pentru Reșița?

Având experiența acestor doi – trei ani, am convenit cu ai mei colegi de la Proiecte să reducem motoarele, să ne relaxăm puțin. Avem pe noul ciclu financiar suficient timp la dispoziție, adică el trebuie finalizat în 2030, iar noi doar ce intrăm în 2024. Avem, deci, șase ani la dispoziție. Avem câteva proiecte «pe țeavă», cum s-ar spune, adică funicularul, podurile pietonale, promenada pe malul drept al Bârzavei, avem microraioanele în Govânadri, pe care vrem să le modernizăm puțin cu alei, cu stâlpi de iluminat, cu tot ceea ce trebuie. Investiții foarte mari, de câteva zeci de milioane de euro, și încercăm să ne concentrăm pe aceste proiecte, plus ce mai avem rămase, adică Liceul «Sabin Păuța», Cinematograful Dacia, ce mai avem pe zona de educație. În rest, încercăm să ne concentrăm atenția, cu preponderență, pe investitori, să-i aduce la Reșița. Cred că în momentul în care orașul se schimbă la față, așa cum se întâmplă astăzi, el devine prezentabil, și ar trebui să fie atractiv pentru investitori și, evident, pentru noii cetățeni pe care îi așteptăm în oraș”, a concluzionat primarul Reșiței.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/