Municipalitatea își dorește să crească cantitatea de deșeuri reciclate, iar din acest motiv intenționează să schimbe sistemul de colectare din oraș.
Un nou proiect cu finanțare europeană a fost depus, de curând, de Primăria Reșița pentru achiziționarea și montarea mai multor insule ecologice cu sistem inteligent de colectare a deșeurilor în oraș. Inițiativa administrației locale vine în contextul în care municipiul nu stă strălucit la colectarea selectivă a deșeurilor, gradul de reciclare fiind relativ mic, comparativ cu cerințele impuse de Uniunea Europeană.
„Gradul de reciclare solicitat de Uniunea Europeană este 50% din potențialul reciclabil. Noi, Reșița, facem circa 2.000 – 2.500 de tone de gunoi pe lună. Din această cantitate, aproximativ 60% este reciclabil, adică 1.200 de tone/lună. Ar trebui să reciclăm 600 de tone, însă noi reciclăm, din neferice, undeva la 100 de tone, iar diferența de 500 de tone o plătim amendă la Uniunea Europeană.”, a declarat primarul Ioan Popa.
Pentru a-i încuraja pe reșițeni să recicleze, făcând o sortare mai atentă a gunoiului depozitat, municipalitatea intenționează să amenajeze platforme inteligente de colectare a deșeuărilor, cu sisteme de cântărire și de plată după principiul „plătești cât generezi”.
„Colegii mei au depus un proiect pe transfrontalier, pe Programul Interegg IPA România – Serbia, pentru realizarea a 15 platforme subterane de depozitat deșeuri, de insule ecologice, verzi, unde poți să te duci cu un telefon inteligent, să-ți deschizi cuva, să-ți depui deșeul și te evidențiază imediat în baza de date. La sfârșitul lunii, poți să primești factura pe telefon și tot de pe telefon să o și plătești. Dacă lucrurile vor funcționa normal, pentru că noi avem deja un proiect câștigat pe Programul Național de Redresare și Reziliență pentru alte 100 de platforme, vom încerca să ducem aceste proiecte la o scară mult mai mare, astfel încât reșițeanul să plătească, la un moment dat, cât aruncă. Menționez aici faptul că deșeurile reciclabile nu vor fi plătite și asta va încuraja omul de acasă să-și facă selecția, astfel încât menajerul care va veni la plată să fie cât mai puțin.”, a completat primarul Reșiței.