Pensiile speciale pentru aleşii locali, văzute diferit de primarii Nelu Popa şi Felix Borcean

Primarul Caransebeșului este, în principiu, de acord cu pensiile speciale pentru aleșii locali, pe când primarul Reşiţei, Nelu Popa, nu! Felix Borcean spune că el personal nici nu se bucură, nici nu ar fi trist dacă acest act normativ nu s-ar aproba.

„Doar pentru faptul că și alte categorii de aleși primesc acești bani, cred că este un lucru benefic”, a menționat Felix Borcean, care a adăugat că nu este treaba lui să creioneze bugetul de stat, de unde vor veni banii pentru aceste pensii speciale. „Aceste sume probabil că vor veni de la bugetul național, din moment ce au fost aprobate la nivel național, nu cred că vor îngreuna bugetele locale”, ne-a declarat primarul Felix Borcean.

Menționăm că Senatul a adoptat în şedinţa plenului din 11 iunie, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul Codului Administrativ, în baza raportului de admitere dat săptămâna trecută de comisia specială care a luat în discuţie acest act normativ. Potrivit prevederilor adoptate în comisia specială şi însuşite de plenul Senatului, aleşii locali – primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene – vor beneficia, de la 1 ianuarie 2019, de pensie dacă îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare şi dacă nu au fost condamnaţi definitiv, în această calitate, pentru fapte de corupţie. Pensiile speciale vor fi suportate de la bugetul de stat.

Edilul Caransebeșului a mai menționat că nu este deloc în contradicție cu poziția partidului referitoare la pensiile speciale pentru aleșii locali.

„Nu sunt în contradicție pentru am văzut reacții anterior aprobării acestui act. Doar că mi-e greu să-mi imaginez că niște aleși naționali ar fi putut să voteze împotriva acestei măsuri pentru că, pe lângă faptul că reprezintă cetățenii din teritoriu, ei au legături foarte strânse și cu aleșii locali pe care îi reprezintă și au un anumit gen de relație. Şi cred că unui parlamentar care ar fi respins un astfel de proiect i-ar fi fost foarte greu să se întoarcă în circumscripția în care partidul respectiv ar avea mai mulți aleși locali”, a mai specificat Felix Borcean.

La rândul său, primarul Reşiţei, liberalul Nelu Popa, ne-a declarat încă din luna martie că este împotriva pensiilor speciale pentru aleşii locali.

„Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă vreau pensie specială! Şi vă spun public: nu vreau aşa ceva! Spun public că această tentativă de legiferare a unor pensii speciale pentru primari şi pentru oamenii din administraţia publică locală este o mizerie şi eu nu o susţin, nu accept şi nu vreau să beneficiez de aşa ceva! Mai mult decât atât, cred că orice pensie specială este o mizerie şi o aberaţie! Oamenii trebuie să primească pensii în funcţie de contributivitatea lor de-a lungul vieţii. Părerea mea este că ar trebui să se anuleze toate pensiile speciale din România!“, a declarat primarul Nelu Popa pentru Express de Banat.

Poziţionarea PNL faţă de tema susţinerii pensiilor speciale pentru aleşii locali, susţinută in corpore de parlamentarii PSD, a dus la apariţia de tensiuni în interiorul formaţiunii. Majoritatea celor din conducerea PNL a anunţat oficial că nu susţine Codul, însă în partid sunt lideri care subliniază că liberalii trebuie să caute să sprijine şi aleşii locali prin pensii de serviciu, mai ales în contextul viitoarelor rânduri de alegeri, scrie adevarul.ro. Liberalul Marcel Vela, ni se spune că din motive obiective, nu a participat la votul din Senat. Am încercat să aflăm acum poziţionarea lui Vela faţă de acest act normativ, dar nu am reuşit să dăm de senatorul PNL de Caraş-Severin. Reamintim că acesta a fost primar la Caransebeş vreme de trei mandate.

Propunerea legislativă privind Codul Administrativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.