Pensii majorate prin hotărâre de Guvern!

Guvernul Grindeanu a adoptat, în data de 5 mai, un proiect de hotărâre prin care cresc pensiile pentru unele categorii de pensionari, între care nevăzătorii, persoanele cu handicap ori persoane care au desfășurat activități miniere sau în aviația civilă, informează purtătorul de cuvânt al Executivului, citat de Mediafax.

„E vorba de pensionarii din sistemul public de pensii ale căror drepturi au fost stabilite conform legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, pensionari care au desfășurat înainte de a intra în pensie activități în locuri de muncă încadrate în grupa 1 și grupa a 2-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001. E vorba și de activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite sau speciale, pensionari care nu au beneficiat de majorarea punctelor anuale. E vorba de regularizarea nivelului pensiilor pentru aceleași condiții de muncă, se aplică și pentru persoanelor în cazul cărora nu au fost făcute aceste modificări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Alina Petrescu, după ședința de guvern.

Astfel, aceste categorii de pensionari se vor alinia prevederilor legislative apărute după anul 2011.

„Se aplică o majorare cu 50% a punctajelor anuale pentru perioadele în care au desfășurat activități încadrate în grupa 1 și cu 25% pentru persoanele care au desfășurat activități încadrate în grupa a 2-a de muncă sau încadrate în condiții deosebite. (…) Nevăzători și persoane cu handicap, persoane pensionate conform prevederilor HG 267 din 1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor din industria minieră, persoane din industria extractivă de petrol și gaze, persoane care și-au desfășurat activitatea în aviația civilă, pentru personalul navigant”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Totodată, printr-un comunicat de presă se precizează că recalcularea drepturilor de pensie conform art. 1691 din Legea nr. 263/2010 se realizează din oficiu, iar drepturile de pensie recalculate se plătesc în etape. În prima etapă se vor plăti, în luna iulie 2017, drepturi de pensie acordate persoanelor care au depus dosarul de pensionare în perioada 1990 – 31 martie 2001 inclusiv. În luna decembrie 2017, vor fi achitate drepturile persoanelor care au depus dosarul de pensionare în perioada 1 aprilie 2001 – 31 decembrie 2010 inclusiv.

„Drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2016, conform legii. În situația în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menține punctajul mediu anual și cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării”, mai precizează Ministerul Muncii, în completarea purtătorului de cuvânt al Guvernului.