Pelerinaj cu Icoana Maicii Domnului, la Caransebeş [FOTO]

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

În fiecare an, la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Teiuș din Caransebeș este în sărbătoare, aniversându-și hramul alături de sute de credincioși veniți din patria gugulanilor, dar și din județele învecinate Caraș-Severinului.

Cu o zi înainte de sărbătoare, câteva zeci de credincioși au purtat în procesiune Icoana Maicii Domnului de la Catedrala Episcopală din centrul municipiului Caransebeș până la Mănăstirea Teiuș, o oază de liniște deasupra Caransebeșului. PS Lucian, episcopul Caransebeșului, a oficiat slujba de priveghere, Vecernia cu Litie, Utrenia și Prohodul Maicii Domnului.

Credincioșii au avut ocazia să aducă cinstire icoanei Maicii Domnului și în cadrul programului liturgic din 15 august. De la ora 8.30 a fost citit Acatistul Maicii Domnului. Ceremonialul liturgic din ziua hramului, oficiat de PS Lucian împreună cu un sobor de clerici, a avut loc în altarul de vară al Mănăstirii Teiuș.

Pelerinii sunt atrași de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, donată mănăstirii în anul 2006 de familia Boșcaiu, înainte de a pleca definitiv în Statele Unite ale Americii. Stareţul mănăstirii consideră ca pictura sfântă e mult mai veche de 1767, deoarece culoarea folosită la scrierea anului diferă mult de cea folosită de iconograf la realizarea ei. Părintele Justinian Tibil crede, de asemenea, că aceasta provine de la Muntele Athos, pe filiera sârbească, iar datarea de la 1767 reprezintă anul în care ea a fost adusă pe meleagurile noastre. Icoana a fost descoperita cu zeci de ani în urmă, zidită în podul unei case de pe strada Traian Doda din oraş şi a rămas ascunsă până în 2004, când a fost donată mănăstirii.

promovare banner maxagro Muzeul TM

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157684135926552″]

Piatra de temelie a bisericii mănăstireşti din Teiuș a fost pusă în 15 august 1999, când a fost sărbătorit pentru prima dată hramul mănăstirii. La 1 decembrie 1999 a fost finalizat corpul administrativ al aşezământului monahal. A urmat construirea şi târnosirea bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Pe lângă biserica de piatră, a fost construită şi o biserică de lemn, cu hramul Sfântul M. Mc. Mina. În anul 2009, Preasfinţitul Părinte Lucian a târnosit paraclisul de iarnă al mănăstirii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae. Situată în cetatea Caransebeşului, Mănăstirea de la Teiuş a devenit pentru toţi caransebeşenii loc de bucurie duhovnicească și de pelerinaj.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/