Pe Via Transilvanica, până la arborele sequoia cu circumferința de aproape 6 metri!

sequoia

Unul dintre cele mai mari exemplare ale arborelui Sequoiadendron Gigantea descoperit în România se găsește la mică distanță de Reșița. În Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, pe drumul care leagă Peștera Comarnic de Anina, poate fi admirat acest copac, iar specialiștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva estimează vârsta lui la aproximativ 200 de ani, dar nu se știe nimic despre trecut, cum a ajuns pe aceste meleaguri.

Șeful Administrației Semenic-Cheile Carașului, inginerul Nicolae Ifca, spune că „este dezvoltat în condiții naturale la o altitudine de aproximativ 600 de metri. Suprafața parcului este extinsă la peste 36.000 de hectare, iar exemplarul acesta de Sequoiadendron Gigantea se află la Navesu Mare, la aproximativ 4 kilometri după peștera Comarnic, pe Drumul Județean 582 C, primul drum de legătură pe care se circula în anii ’70 pornind de la Reșița prin Minda, către Anina”.

Accesul este facil cu mașina până la peștera Comarnic în condiții normale, de siguranță, dar silvicultorii recomandă turiștilor care doresc să vadă mai mult verde, mai multă natură, să parcurgă pe jos acest traseu de 3,7 kilometri care nu solicită mai mult de aproximativ 45-50 de minute.

„Ceea ce este mai interesant pe acest traseu este că se parcurge și o parte din Via Transilvanica. Noi intenționăm, deja avem machetate panouri, să facem și un traseu tematic de la Peștera Comarnic la copacul cu pricina, ca să fie mai atrăgător, mai plăcut pentru iubitorii de drumeții. Adică dorim să amenajăm un traseu tematic «Apa și carstul din zonă»,  fiind o zonă carstică unde sunt obiective interesante. Dorim ca turiștii să afle, să vadă toate aceste frumuseți ce țin de forme de relief create de natură: lapiezuri, doline, văi de doline explicate prin panouri. Într-un cuvânt, avem în vedere amenajarea unui traseu tematic: Peștera Comarnic-Navesu Mare. Exemplarul acesta nu este unicat, mai avem unul la Băile Herculane, chiar în centru orașului și un altul la Dognecea, în Munții Dognecei, dar cel de aici, din apropierea Reșiței, este un exemplar reprezentativ, mai bine dezvoltat”.

Arborele are aproximativ 45 de metri înălțime și măsoară o circumferință de 5,70 m. Pentru a-l cuprinde, ar fi nevoie de vreo patru sau cinci adulți cu brațele întinse.

sequoia gigantea

„În zona respectivă au fost efectuate lucrări de igienizare, a fost amenajat un popas turistic pentru odihna vizitatorilor și a fost amplasat un panou cu date de identificare pe care este făcută descrierea acestui arbore inedit. Arborele de Sequoia gigantea reprezintă un punct de interes pentru numeroșii iubitori de natură care fac ture pe bicicletă de la Văliug pe valea Bârzavei. Mai exact, de la Bârzăvița se poate coborî pe Reșbițel, drumul de legătură între valea Bârzavei și Valea Carașului, o zonă mai sălbatică a Parcului Semenic-Cheile Carașului și este importantă alături de Peștera Comarnic, Valea Bârzavei, Vila Klauss, Poiana Beții, Cheile Gârliștei și desigur Cheile Carașului, foarte impresionante prin sălbăticia lor, renumite ca fiind cea mai lungă formațiune de acest tip din țară, 19 kilometri”.

Despre arborii de Sequoia trebuie să știți că sunt printre cei mai înalți arbori care cresc pe Pământ și se găsesc, în mod normal, în pădurile din Munții Sierra Nevada, din California, la o altitudine de peste 2.000 de metri. Există însă și exemplare care s-au adaptat și prin alte părți ale globului. Cât despre arborele Sequoia de la Băile Herculane, acesta „a fost plantat cu prilejul amenajării parcului Cazinoului (Parcul Gisela, azi Parcul Central), realizat în jurul anului 1862, după planurile lui Lothar Abel, unul dintre cei mai însemnați peisagiști vienezi, autorul Parcului Prater, a Serelor și Muzeului Botanic din Viena”, scrie site-ul pepiniera-sequoia.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/