Discuțiile aprinse pe tema salariilor nu s-au încheiat la universitatea reșițeană. În contextul fuziunii condiționate de datoriile UEMR, la Reșița apele nu s-au limpezit deloc cu privire la soarta învățământului academic.
Conducerea s-a schimbat în urma unor alegeri democratice, dar contestate de multe voci din cadrul universității. Chiar și așa, problemele extrem de grave legate de finanțare sunt în continuare punctul forte al principalelor neînțelegeri din cadrul Senatului, prezidat la momentul actual de fostul rector, Doina Frunzăverde. Aceasta nu doar că în continuare primește reproșuri de la o parte dintre angajații universității, dar acum toți profesorii sunt nemulțumiți din cauza modului în care se pune problema pentru împărțirea banilor.
Cum nu sunt fonduri destule, s-a luat decizia ca puținii bani de care UEMR dispune să fie împărțiți în mod egal la toată lumea. Astfel, cu cel mult 2.000 de lei vor pleca acasă toate cadrele didactice, indiferent de performanțe, vechime, funcție de conducere sau nu etc. Principiul comunist potrivit căruia din puțin avem toți nu este neapărat o idee rea, dar însăși istoria a dovedit că este utopie. Prin urmare, întrebarea care se pune acum este cât va mai putea funcționa ditamai universitatea cu astfel de idei și fără bani?
Fiecare cadru didactic va trebui să semneze chiar și o listă pentru a-și manifesta acordul de aplicare a incredibilei metode. Decizia luată, potrivit unor surse demne de încredere, este acum ca o delegație a universității să se prezinte la București, la Ministerul Educației și Cercetării, pentru a le expune oficialilor de la centru încă o dată problemele care sunt la Reșița. Și la acest capitol părerile sunt împărțite, mai ales că mulți dintre profesori sunt conștienți de faptul că nu au ce să caute în fața mai marelui ministru fără un plan de restructurare serios.
Salarii mai mici
În altă ordine de idei, pe termen lung, s-au luat și alte decizii. În UEMR circulă două tipuri de liste pe care cadrele didactice au fost chemate să își dea acordul prin semnătură. Sunt vizate micșorări de venituri pentru plata cu ora și salariul la minimum din grilă.
Unii nu au semnat pe motiv că astfel se pierd drepturile câștigate legal, iar decizia ar avea repercusiuni inclusiv asupra veniturilor de la ulterioara pensie. Oamenii susțin că nu este corect să plătească din buzunarul propriu pentru greșelile și afacerile altora. Majoritatea, însă, a făcut-o! De fapt, această măsură este un paleativ, pentru că nu în niciun caz nu rezolvă problema de fond a universității. Economiile realizate prin aceste măsuri sunt cu totul nesemnificative, ar putea fi interpretate ca simple chestiuni de imagine prin care se încearcă distragerea atenției de la faptul că managementul defectuos, constatat și în scris de comisia ARACIS în raportul întocmit în mandatul trecut, a condus la această stare de fapt.
Mai mult decât atât, și în deciziile Senatului au fost introduce articole suspecte, contestate în scris de către unii dintre profesori!