Magistrații din aproape toată România își pun robele în cui după ce ministrul Tudorel Toader nu mai ține cont de nimeni și de nimic și modifică Legile Justiției în interesul infractorilor! În Caraș-Severin, liniște! Există o singură excepție! Aceeași!
Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, George Bucurică, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oravița, este singurul magistrat din județ care ia poziție oficial față de ceea ce face ministrul Justiției. De altfel, nici mediul politic nu se manifestă foarte zgomotos pe acest subiect. Dar în această sferă e de înțeles. Scapă toată lumea! Bucurică nu numai că atacă dur Ordonanța prin care au fost schimbate din nou Legile Justiției, dar a și plecat în capitală, pentru protestul magistraților. „În ianuarie 2018 am informat conducerea Parchetului General cu privire la activitatea de denigrare menită sa mă înlăture de la conducerea unor investigatii extrem de sensibile. Deși mi s-a părut o nedreptate, am acceptat decizia conducerii Parchetului General de a dispune încetarea delegării mele la Parchetul Oravita pe considerentul ca deciziile acesteia vizează întreg sistemul judiciar. Am spus încă de atunci că putem fi oricare dintre noi ținta unor astfel de scenarii de prost gust, invective și denigrări susținute de posturile de televiziune ale infractorilor. Nu mă gândeam că se va ajunge aici! S-a ajuns însă, mult prea departe!”, avertizează procurorul Bucurică.
Magistratul susține că vina e a tuturor celor care au acceptat ca infracționalitatea, incompetența, corupția și chiar trădarea să-și facă loc în instituțiile publice și chiar în cele judiciare. „Ajunge! S-a ajuns prea departe! Justiția nu se mai poate apăra cu enunțarea unor principii, cu evocarea legislației, cu apeluri la bunul simt și la rațiune! Este obligația noastră ca magistrați să apărăm justiția. Haideti să o apărăm! Nu trebuie să ne strâmbăm noi să părem drepți în lumea lor strâmbă! Ajunge!”, e îndemnul la revoltă al lui Bucurică.
În opinia acestuia, se încearcă paralizarea sistemului judiciar prin întreruperea activității Procurorului General. Legat de acuzațiile ce-i sunt aduse lui Augustin Lazăr, și anume că a avut ieșiri publice considerate ca fiind în afara cadrului legal și regulamentar, procurorul cărășean se întreabă dacă a avut loc o cercetare. Dacă da, cine a făcut-o și în ce bază?! „I se mai reproșează domnului Lazar că nu ar fi îndeplinit condițiile legale pentru a fi numit în funcție. Păi chiar dacă ar fi fost așa, de ce ar fi vina dânsului? S-a autoproclamat cumva Procuror General?! A contestat cineva actul prin care s-a făcut numirea pe un mandat de trei ani?”, întreabă același Bucurică.
Procurorul explică totodată că imixtiunea executivului în activitatea și conducerea Ministerului Public, componentă a Autorității Judecătorești, este de natură nu numai a încalca principiul separației puterilor în stat, ci creează o puternică aparență de influențare a activității procurorilor de către factorul politic: „Apogeul acestei imixtiuni a fost atins în momentul în care, în loc să creeze un cadru legislativ în regim de urgență prin care șefii Inspecției Judiciare să fie selectați și numiți, executivul a decis efectiv nominalizarea și numirea șefilor. Aparența de independență și imparțialitate a instituției au fost astfel iremediabil compromise”.
George Bucurică mai spune că, în calitate de magistrat, are obligația de a apăra independența justiției, că a jurat să apere Constituția și legile țării și tocmai asta face!