Pe autostrăzi și drumuri expres – cu viteză! Pe drumuri naționale – cu viteza melcului!

autostrada

Mai mulți parlamentari USR, alături de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, au depus un proiect de lege privind creșterea vitezei legale pe drumuri expres și pe autostrăzi. Propunerea legislativă vizează modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice în sensul creșterii limitei de viteză pe anumite categorii de drumuri.

Potrivit documentului, inițiatorii cer ca pe drumurile expres să se poate circulă cu 120 de km/oră, față de 100 de km/oră cât este în prezent, iar pe autostrăzi viteza legală să crească de la 130 la 140 km/h.

„Un avantaj semnificativ al creşterii vitezei de circulaţie pe drumurile expres şi pe autostrăzi îl reprezintă creşterea ratei de rentabilitate – RIR (condiţia ca un obiectiv să fie finanţat din Fonduri Europene nerambursabile este ca RIR să fie minimum 5 %) calculată în cadrul Analizei Multicriteriale a variantelor de traseu, punând astfel în evidenţă economiile de timp realizate în comparaţie cu drumurile naţionale. Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm, domnule ministru, să dispuneţi demararea tuturor acţiunilor necesare în vederea modificării limitelor de viteză pentru drumurile expres din România de la 100 km/h la 120 km/h, iar pentru autostrăzi – de la 130 la 140 km/h”, se arată în propunerea trimisă la MAI de fostul ministru Drulă.

Actualul guvern interimar nu mai poate lua o astfel de decizie prin ordonanță, astfel încât proiectul ar trebui votat în Parlament și promulgat de președintele Iohannis.

Sursă foto: 123RF Stock Photo)