„Pavarea curții sinagogii reprezintă un act de normalitate! Organele abilitate vor soluționa în mod corect, transparent și rapid acest caz”

În urmă cu câteva zile, Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva primarului Felix Borcean, dar și a altor șase funcționari din Primăria Caransebeș, acestora imputându-li-se un prejudiciu de 20.000 de lei, prin pavarea ilegală a curții sinagogii din municipiu. Care este punctul de vedere al Federației Comunităților Evreiești din România-Cultul Mozaic?

Construită în anul 1894, sinagoga este de o însemnătate deosebită deopotrivă pentru comunitatea evreiască, dar și pentru publicul larg, fiind monument istoric, din categoria B, începând cu anul 2004.

Primarul Borcean este convins că acțiunea penală reprezintă o încercare a unor (încă) colegi liberali de a-l îndepărta din viața publică, de a nu candida în alegerile locale pentru un nou mandat. El mai afirmă că își va dovedi nevinovăția în instanță, chiar dacă pentru acest lucru se vor consuma multe energii. De partea sa se situează Federația Comunităților Evreiești din România-Cultul Mozaic, care își exprimă speranța că instanța va soluționa corect, transparent și urgent acest caz.

„Acest Templu de Cult Mozaic a devenit de-a lungul anilor, datorită esteticii deosebite, orgii, construită în 1896, și acusticii extraordinare, un Templu al culturii, organizându-se constant concerte de muzică clasică, cu acces liber pentru public, cu participarea a numeroși artiști de la Opera de Stat București, din Timișoara, Viena, Stuttgart etc. Totodată, la Sinagogă se organizează frecvente expoziții, simpozioane, manifestări culturale și lansări de carte”, se arată în comunicatul de presă semnat de dr. Aurel Veiner, președintele Federației Comunităților Evreiești din România-Cultul Mozaic.

CITEȘTE ȘI: OFICIAL. Primarul Borcean și alți șase inculpați, pentru pavelele de pe Libertății mutate ilegal în curtea Sinagogii!

gif card de energie dacus 1000x100

Dincolo de aceste aspecte ce țin de istoria și cultura unei așezări de referință pentru ce a însemnat ea în Banat de-a lungul vremii, stă mărturie numărul mare de turiști care vizitează anual acest important monument de cult, în mod gratuit, cu sprijinul nemijlocit oferit de comunitatea locală a evreilor.

Comunicatul evidențiază implicarea Primăriei Municipiului Caransebeș care a acordat un sprijin absolut necesar pentru buna funcționare a activităților religioase și social-culturale a acestui lăcaș de cult mozaic de utilitate publică și de deosebit interes. Totodată, se reamintește faptul că, potrivit legislației în vigoare, autoritățile locale de stat pot și acordă sprijin financiar și material cultelor religioase din România.

„În ceea ce privește cercetările efectuate de organele abilitate, susținem faptul că pavarea curții sinagogii reprezintă un act de normalitate, o lucrare efectuată în beneficiul cetățenilor municipiului Caransebeș care beneficiază de acest obiectiv religios-cultural și suntem recunoscători pentru acest lucru. Avem convingerea că organele abilitate vor soluționa în mod corect, transparent și rapid acest caz”.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/