Păun, acarul travestit în femeie de serviciu

În ultimii ani, România a fost de mai multe ori surprinsă pe picior greșit. Mai bine zis, de cele mai multe ori, când reacția noastră emoțională a durat câteva zile, hai săptămâni, după care s-a așternut iarăși liniștea. O liniște care, paradoxal, ne-a pregătit pentru o nouă încercare la fel de dureroasă, dacă nu cumva mai tristă decât precedenta.

În ultimii aproape șase ani, au pierit în tot felul de incendii peste o sută de oameni. Oameni nevinovați, unii plecați de acasă să se distreze, alții să-și trateze suferința în spitale, dar și nou-născuți care numărau câteva zile de la venirea pe lume. Cazurile de la Club Colectiv, Maternitatea Giulești, Spitalul Județean Piatra Neamț și Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș“ au ținut capul de afiș al televiziunilor și ziarelor vremii.

O sută de morți și niciun vinovat. Anchete, declarații în presă, angajamente pentru ca astfel de nenorociri să nu se mai repete și cam atât. Cu excepția lui Victor Ponta și guvernul său, asta se întâmpla în noiembrie 2015, nici un alt ministru, prim-ministru, secretar ori subsecretar de stat nu au considerat de cuviință să-și toarne cenușă în cap și să lase funcția altora. Nici Orban, nici Nelu Tătaru și nici măcar acest userist, pe numele său Vlad Voiculescu, de la care lumea are atâtea așteptări. Toți s-au așezat sub umbra răcoroasă a cucuruzului, așteptând să apară un alt eveniment, ca lumea să uite de incendiile din spitale.

leader board 728 x 90 px

Ca de obicei, vinovat – veșnicul Păun, acarul travestit în femeie de serviciu, brancardier ori în electricianul care nu a verificat siguranțele de la contorul electric. Secretarul de stat, ministrul, premierul n-au treabă cu așa ceva. Ei sunt cu delegarea atribuțiilor, cu semnatul hârtiilor, cu declarațiile politice, cu orice altceva, numai cu demisiile, nu, chiar dacă o fi să ardă spitalul din temelii și să moară sute de oameni. Și de ce și-ar bate ei capul cu așa ceva, cât timp nici președintele Iohannis nu i-a certat pe ăia care conduc Sănătatea în România: „avem de-a face cu probleme structurale în spitale și am cerut ministrului Sănătății să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate și aștept cât de curând primele idei“. Vi se pare că-i ceartă? Că le bate obrazul, măcar de ochii lumii? Eu zic că nu. Pare plictisit sau cel puțin sictirit să tot vadă incendii după incendii. De asta nu cere măsuri, nu caută vinovați, ci vrea doar idei.

Nea Klaus, ce faci domnule cu atâtea idei? Că de când ești președinte tot asta te aud că ceri. Idei, idei, idei. Faci din ele tocăniță cu ceapă, roșii și ardei gras sau le păstrezi pentru când o fi să-ți scrii memoriile? Nu de alta, dar de șase ani încoace nu văd nimic bun ieșit din ideile astea, ci dimpotrivă! Tot la trei luni se mai aprinde câte un spital…