Patru procurori din Caraș-Severin au semnat o declarație de independență față de ministrul Tudorel Toader UPDATE

Patru procurori din Caraș-Severin au semnat o declarație de independență față de ultima decizie a Curții Constituționale și spun că nu recunosc nici un fel de subordonare față de ministrul Justiției. Declarația a fost postată de mai mulți procurori pe conturile lor de Facebook, printre care și procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan.

Magistrații cer tuturor instituțiilor abilitate și tuturor factorilor de decizie „să respecte principiile de funcționare ale Uniunii Europene, să faciliteze îndeplinirea obligațiilor internaționale asumate de România și să țină cont că respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar este un punct important în materia cooperării internaționale și a capacității României de a fi un partener de dialog în relație cu celelalte state membre, atât în ceea ce privește cooperarea în materie penală cât și cooperarea în materie civilă”.

„Respectăm competenţele Ministrului Justiţiei privind politica penală a statului precum şi atribuţiile concrete în anumite domenii dar aceste competenţe nu validează în niciun fel implicarea factorului politic în modul de instrumentare şi soluţionare a cauzelor penale. Ministrul Justiţiei nu are şi nu va avea nicio implicare şi niciun rol în activitatea noastră profesională ori în vreo cauză penală sau civilă pe care o avem spre soluţionare sau la care participăm în calitate de reprezentanţi ai Ministerului Public. Singura instituţie care gestionează cariera procurorului şi singurul garant al independenţei procurorilor este Consiliul Superior al Magistraturii, conform art. 1 alin. (2) din Legea 304/2004, Ministrul Justiţiei neavând şi neputând să aibă niciun fel de rol sau implicare în cariera individuală a procurorului, acest principiu neputând să fie modificat prin inserarea unei alte sintagme în decizia Curţii Constituţionale, instituţie ce nu are competenţă de legiferare pozitivă. Atragem atenţia că evaluarea profesională a procurorilor şi modalitatea de accedere în funcţie trebuie să aibă la bază sistemul meritoriu, condiţii şi reguli clare şi transparente şi lipsa arbitrariului”, se arată în document.

Declarația de independență este semnată de către doi procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, Liviu Mustață și Andrei Hosu, și de alți doi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș, Raluca Cristina Brădeanu și Nicușor Olariu, dar și de către judecătorul Roxana Budulan de la Curtea de Apel Timișoara. Documentul este semnat de 500 de procurori, dar și de zeci de judecători şi auditori de justiţie. Prin această declaraţie, semnatarii îşi asumă la nivel individual faptul că activitatea lor se va derula întotdeauna în conformitate cu rolul constituţional şi precizează că ministrul Justiţiei nu a avut şi nu va avea niciun rol în activitatea lor.

Și Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat o poziție față de situația creată. „Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de decizia de astăzi a Curții Constituționale și așteaptă cu interes motivarea acesteia, în principal pentru clarificarea naturii avizului Consiliului Superior al Magistraturii în procedura revocării din funcția de conducere a unui procuror șef. Secția pentru procurori reiterează în acest context necesitatea garantării independenței magistratului procuror, ca o condiție a unei justiții independente”, au transmis membrii Secției printr-un comunicat de presă.

UPDATE luni 4 iunie, ora 12

Încă un procuror și doi judecători din Caraș-Severin și-au pus semnătura pe declarația de independență față de ministrul justiției.

Este vorba despre procurorul Codruț Emanuel Popescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița și de judecătoarele Bianca Bară, de la Judecătoria Caransebeș și Luisa Fabiola Hodoarcă de la Judecătoria Reșița.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/