Patru firme vor să modernizeze Gara de Nord Timișoara. S-a înscris și compania care a câștigat contractul în 2020

gara de nord 2

O nouă etapă spre modernizarea Gării de Nord din Timișoara s-a încheiat. La licitație s-au înscris 4 firme. Contractul se ridică la 24,3 milioane de lei.

Două dintre companii sunt din Timișoara, Constructim și Lastun, ambele participând la licitație în asociere cu alte firme. Celelalte două societăți sunt din Baia Mare, GDO MOV Impex, și din Italia, Manelli Impresa, cu sucursală în București.

Vă amintim că firma Constructim a mai primit acest contract și trebuia să înceapă lucrările în 2020, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Atunci, valoarea investiției era de 20 de milioane de lei.

gara de nord

„Întrucât în prezent clădirea Gării Timișoara Nord nu mai corespunde cerințelor actuale privind asigurarea unor condiții optime desfășurării activităților în clădire și a exigențelor de calitate impuse de legislația în vigoare, se impune achiziționarea lucrării <<Reabilitare fațadă, reparații platforme, iluminat acces intrări în Clădirea de călători stația CF Timi;oara Nord și reparații acces peron linia 1 + acces tunel pietonal>>. Clădirea Gării de Nord Timișoara este alcătuită din 6 corpuri comasate într-un ansamblu. Construcția prezintă deficiențe de ordin structural, estetic, funcțional, de ineficiență energetică, cu pierderi mari de căldură și pe linie de siguranță în exploatare. Prin realizarea lucrării se urmărește reabilitarea fațadelor ansamblului Gării de Nord, intervenții asupra tunelului pietonal de acces la peroane, intervenții la copertina peronului 1 și refacerea piațetei gării. Se urmărește asigurarea exploatării clădirii în condiții corespunzătoare”, aflăm chiar din caietul de sarcini.

În vară, chiar ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunța la Timișoara demararea șantierului.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Deși târzie, în sfârșit s-a primit aprobarea, după 6 – 7 luni, astfel încât undeva în jurul datei de 15 – 20 iunie se va preda amplasamentul și vor putea să înceapă lucrările. Mi-aș fi dorit să înceapă mult mai devreme, dar înțeleg și ritmul administrației din Timișoara, un ritm care e unul tâbăr și liber”, a declarant atunci Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Au mai fost și alte piedici în calea demarării șantierului. Cu contractul semnat, Primăria Timișoara a întârziat să elibereze autorizația de construire pe motiv că numele detalii arhitecturale trebuia revizuite și încadrate în stilul zonei.

Când va fi atribuit un nou contrat, lucrările vor viza fațada, peronul 1, care va fi pavat cu plăci de granit și cu plăci speciale denivelate pentru nevazători. Vor fi montate și panouri fotovoltaice pentru producerea de energie. În fața gării se va amenaja o piață și va fi reabilitat și subpasajul pietonal.

 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/