Patru copii au ars de vii! Angajații statului român au stat cu mâinile-n sân!

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș a fost sesizată de două ori, în mai și decembrie 2019, cu privire la faptul că minorii care au murit în noaptea de miercuri spre joi, arși de vii în casă, ar fi neglijați de mamă. N-au fost însă găsite probleme care să necesite preluarea lor!

Reprezentanții DGASPC Timiș recunosc că au primit sesizări cu privire la neglijență din partea mamei copiilor care au murit în chinuri groaznice, însă în urma controalelor efectuate nu ar fi fost constatate probleme. „Cazul acestor copii a fost adus în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș în luna mai 2019, în urma unei sesizări, conform căreia minorii ar fi neglijați de către mamă. O echipă a Serviciului de Prevenție și Intervenție în Urgență s-a deplasat la adresa indicată unde nu s-au constatat probleme care să necesite preluarea copiilor în regim de urgență și separarea acestora de mamă. Conform procedurilor a fost sesizată Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, din cadrul Primăriei Timișoara, care a preluat în monitorizare familia. Din rapoartele transmise către DGASPC Timiș nu reiese că minorii s-ar afla în pericol sau în situație de neglijare”, se precizează într-un comunicat al DGASPC Timiș.

Cazul acestei familii a ajuns, din nou, în atenția DGASPC Timiș, în luna decembrie 2019, în urma unei alte sesizări. „Și de această dată, echipa mobilă a Serviciului de Prevenție și Intervenție în Urgență s-a deplasat la adresa indicată în reclamație. Potrivit raportului întocmit, nu s-au confirmat cele menționate în sesizare, și conform procedurii a fost, din nou, anunțată Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara. În raportul trimis de aceștia Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, în data de 07.01.2020, nu se concluzionează că minorii ar trebui preluați din familie. În cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș s-a dispus, de îndată, constituirea unei Comisii de Control care să verifice respectarea legalității și a procedurilor aflate în vigoare”, se mai precizează în comunicatul de presă al DGASPC Timiș.

Cei patru copii, cu vârste cuprinse între 1 și 7 ani, care au murit în urma incendiului, ar fi fost lăsați singuri acasă, în grija fratelui mai mare, de 14 ani, care a reușit să se salveze, acesta fiind internat în spital, după ce s-a intoxicat cu fum.

„Un caz cu adevărat dramatic s-a întâmplat, ieri seară, în Timișoara. Patru destine au fost frânte mult prea devreme din cauza adulților care i-au lăsat nesupravegheați. Peste 30 de pompieri, care au încadrat echipaje de stingere și prim ajutor, au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o casă. Ajunse la locul evenimentului, forțele de intervenție au constatat faptul că flăcările se manifestau în două camere ale imobilului, pe o suprafață de aproximativ 50 metri pătrați. Din nefericire, în urma incendiului, patru copii cu vârste cuprinse între 1 și 7 ani și-au pierdut viața, iar alte 5 persoane, patru adulți și un minor, au necesitat îngrijiri medicale”, potrivit reprezentanților IGSU.

1000x100 casa brutarului
banner maxagro

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Timiș, Aurora Voicilă, anchetatorii au deschis un dosar penal în urma incendiului care a avut loc în locuința din Timișoara. Cercetările sunt făcute în prezent pentru faptă şi nu împotriva unei persoane. „În prezent, polițiștii efectuează cercetări într-un dosar penal deschis in rem, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și distrugere”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Aurora Voicilă.

Părinții copiilor urmează să fie audiați de polițiști. Reprezentanții ISU Timiș au anunțat joi după-amiaza cauza probabilă care a dus la izbucnirea incendiului: un coș de fum neprotejat corespunzător.

 

tmc 640