Patriotismul, stimulat pe Facebook

explo 1000x200

A reuşit să adune peste 6.000 de oameni cu pasiuni şi interese diferite, și asta exact la o săptămână după ce a creat pagina. Fiecare cu modul său de a descrie oraşul în care trăieşte,Eşti din Reșița dacă...” este noul trend de pe Facebook care a pus la un loc opinii pe care niciun sondaj nu le-ar fi centralizat.

Cel care a lansat această idee pentru pagina de Reșița este Ronald Vieriu, un tânăr reșițean, actualmente student în capitală, la Managementul Instituțiilor Mass-media. Acesta s-a hotărât să creeze această pagină din dragostea pe care o poartă orașului natal, simțindu-se mai aproape de casă prin crearea acesteia. „Am ales să creez această pagină pentru că am citit pe Facebook prima dată «Ești din Bacău dacă…». Am povestit cu o prietenă despre acest lucru și ne-am gândit imediat la Reșița, cum ar fi să spunem lucruri din și despre Reșița și le adaptăm, le concepem și iată ce succes avem!, a declarat Noldy, așa cum îl strigă prietenii săi.

 Reșițenii sunt o „specie” cu totul deosebită față de ceilalți români, unele obiceiuri, locuri sau cuvinte găsindu-se doar aici sau zona orașului. Tânărul recunoaște că prin crearea acestei pagini efectiv nu mai face față solicitărilor pe care reșițenii i le adresează pentru postare, zilnic primind sute de mesaje și sugestii. „Efectiv, câteodată nu fac față. Momentan, insights-urile de la Facebook nu îmi permit să văd care este media de vârstă a persoanelor din această comunitate, așa că am testat tot felul de postări, atât pentru tineri, cât și pentru cei plecați departe de Reșița. Postările trebuie să fie relevante și să aibă legătură cu orașul, iar prioritate au mesajele care sunt cele mai apreciate înainte de a fi postate de noi”, a mai precizat tânărul.

Postări precum „Ești din Reșița dacă îl cunoști pe Guță de Reșița sau legendele urbane ale orașului îl amuză enorm pe tânărul absolvent al Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, făcându-l mândru că este reșițean. „Amuzante sunt toate postările, crede-mă că îmi dau așa o stare de bine mesajele de la reșițeni, iar dacă ar fi să fac un top… nu știu… cel cu doamna care îi spovedește pe reșițeni, Guță din Reșița, legendele noastre urbane pe care le știm prea bine, multe… avem multe personalități, vezi Stela Enache, avem locuri unice, avem un grai pe care doar noi reșițenii îl folosim sau feluri de mâncare specifice”, a declarat Noldy pentru Express de Banat.

Fenomenul creării unor pagini pe site-ul de socializare Facebook a plecat de la o emisiune a unui post TV regional din Transilvania. Prima pagină înființată a fost „Ești român dacă …”. De aici, povestea a fost adaptată aproape pentru fiecare oraș mare în parte, dar nu numai. Reșița se încadrează și ține foarte bine pasul cu orașe precum Timișoara, Iași sau Bacău. Dacă știi lucruri interesante despre municipiul tău, nu ezita să ni le împărtășești! În plus, pagina de Facebook „Ești din Reșița dacă … ” așteaptă ideile voastre cu mare interes.

banner 970 x 250