Patrimoniul Timișoarei, descoperit prin dans. Se pregătește un spectacol inedit pe Podul de Fier

spotlight heritage timisoara
explo 1000x200

Pe Podul de Fier aflat în zona Iosefin din Timișoara se pregătește un eveniment inedit. Mai precis, patrimoniul orașului este descoperit în timpul unui spectacol de dans în care se va utiliza și tehnologia digitală.

Podul de Fier din Timișoara se transformă în ring de dans. Aici are loc miercuri, 21 iulie, începând cu ora 21.00, un spectacol de dans în cadrul proiectului „Spotlighting Timisoaraʹs Heritage through Dance”, care-și dorește să pună în evidență patrimoniul cultural din cartierele istorice ale orașului.

Primul show de teatru-dans intitulat „Lumea Valeriei”, este inspirat din viața Valeriei Pintea, și are ca punct de plecare expoziția „Cartierul Iosefin și Valeria dr. Pintea. Un roman într-o expoziție”, organizată în urmă cu trei ani de Muzeul Național al Banatului și Universitatea Politehnica Timișoara, în seria evenimentelor „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara”. Spectacolul va prezenta momente din viața de zi cu zi a Valeriei Pintea, soția unui medic timișorean, o doamnă foarte activă în societatea vremii, care a locuit împreună cu acesta, în actuala Piață Mocioni. După ce doctorul Pintea s-a stins din viață, Valeria s-a mutat într-o locuință aflată tot în Piața Mocioni, la cîteva străzi mai încolo. Deși situația a obligat-o să ducă o viață mai modestă ca până atunci, a luat câteva tinere în gazdă și s-a ocupat îndeaproape de cultura și educația lor, introducându-le în înalta societate a orașului”, transmit organizatorii.

Spectacolul de dans va fi potențat prin utilizarea tehnologiei digitale și a elementelor de realitate augmentată, elemente realizate de o echipă de la Universitatea Politehnica din Timișoara.

Proiectul este inițiat de un club de dans din Timișoara, fiind cofinanțat de primărie prin Centrul de Proiecte.