Universitatea reșițeană inițiază un nou proiect important pentru comunitatea cărășeană și cea a fraților de peste Dunăre, din Pancevo. Peste câteva luni, un volum complex va surprinde elementele culturale din cele două țări.
Prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, Universitatea „Eftimie Murgu” a adăugat încă un liant între români și sârbi. În asociere cu Institutul pentru Protecția Monumentelor Culturale Pancevo și Consiliul Județean Caraș-Severin, proiectul ce poartă numele de „Patrimoniul Cultural Bănățean – Un patrimoniu european” va aduce în atenția cetățenilor o carte a culturii române și sârbe.
Ideea de a colabora pentru un astfel de proiect cu sârbii din Pancevo a venit din interesul comun pe care aceștia l-au arătat pentru promovarea patrimoniului cultural. „Am participat la un târg și acolo am identificat partenerii din Serbia. Voiam același lucru, a fost atât de simplu. În acest proiect vrem să identificăm cel puțin un bun cu valoare de patrimoniu cultural atât din Caraș-Severin, cât și unul din Serbia pentru a-l promova mai apoi către UNESCO”, a precizat Marian Mihăilă, managerul de proiect.
Monografie trilingvă
Obiectivul proiectului este protejarea patrimoniului cultural bănățean prin editarea și diseminarea unei monografii în trei limbi, română, sârbă și engleză, ce va avea un tiraj de 3.000 de exemplare. Parte din acest volum vor fi minim 20 de monumente culturale românești și minim 50 de monumente culturale sârbești. „Pentru noi este primul proiect internațional, tocmai de aceea importanța sa este foarte mare. Oamenii din ambele țări trebuie să conștientizeze valoarea culturii și a monumentelor și cred că prin acest proiect vom reuși acest lucru”, a precizat Jasna Jovanov, din partea partenerului sârb. „Avem o relație bună cu sârbii și acest proiect dovedește încă o dată acest lucru. În discuțiile cu primarii din județ am descoperit nevoia lor pentru promovarea patrimoniului cultural și sunt convins că acest proiect va reuși o promovare atât de necesară”, a precizat și vicepreședintele Consiliului Județean, Ilie Iova.
Valoarea totală a proiectului este de peste 200 de mii de euro, din care peste 170 de mii este finanțare europeană nerambursabilă, 23 de mii de euro finanțare nerambursabilă din partea Guvernului României, peste 3.500 de euro contribuția românilor și 4.700 de euro contribuția partenerului sârb. Perioada de implementare este ianuarie 2014 – iulie 2015.