Eficiența activităților de la nivel de județ este strâns legată de menținerea personalității juridice a direcției.
Discuțiile pe marginea acestui subiect apar în contextul reorganizării prin fuziune a Direcției de Drumuri Județene cu Serviciul Salvamont, în baza Legii 296/2023. Asta deoarece de personalitatea juridică a direcției depinde coordonarea unitară a activităților de la nivel de județ.
Având personalitate juridică, Direcția de Drumuri Județene Caraș-Severin este parte în contracte de servicii, contracte de lucrări și acorduri-cadru aflate în derulare dar și în acte administrative care vizează lucrări de reparații și de întreținere a drumurilor și podurilor precum și lucrări de defrișare sau deszăpezire. Acest serviciu public contribuie și la bugetul județului prin activitățile specifice dar și prin documentele pe care le întocmește. Direcția deține și un parc auto propriu format din șase mașini, cu care contribuie la desfășurarea activităților acestei entități publice. Acest parc auto nu poate fi preluat de Consiliul Județean Caraș-Severin datorită restricțiilor impuse de Ordonanța Guvernului nr. 80/2001.
Toate acestea fac ca păstrarea direcției Județene de Drumuri ca serviciu public cu personalitate juridică de sine stătător să fie benefică pentru județ și să se depună eforturi pentru ca activitatea direcției să se dezvolte. Unul dintre principiile de bază ale direcției este continuitatea iar aceasta decurge în mod direct din interesul general pe care serviciul îl urmărește. Astfel, aleșii județului au decis reorganizarea direcției prin fuziune cu Serviciul Salvamont Caraș-Severin.