Cu un talent deosebit și o pasiune aparte, un pompier care tocmai a ieșit la pensie a decis să le lase colegilor o amintire deosebită: misiuni în miniatură, sub formă de diorame.
Miko Ianoșic a luptat pentru viețile semenilor săi timp de 17 ani în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin. La 51 de ani, finalul lui 2023 reprezintă pentru Miko ieșirea la pensie. Dincolo de felicitările colegilor și de petrecerile obișnuite în asemenea momente, o surpriză specială a fost pregătită chiar de fostul pompier. Timp de 6 luni, acesta a muncit pentru a transpune misiunile specifice meseriei în diorame.
Miko Ianoșic a folosit zeci de metri de furtun, aproximativ 140 de leduri, 200 metri de fire electrice, lemn, ghips, glet, spumă, câlți, leduri, cabluri, rigips, rumeguș, vopsele, plexiglas, adezivi etc, toate folosite pentru a crea mai multe mașini de pompieri, copaci, case, blocuri, poduri, străzi şi multe alte elemente realizate în miniatură, care sunt numai o parte din piesele dioramei realizate în clubul subunității de pompieri de la Reșița.
Sub formă de miniinterviu, colegii lui Miko au decis să facă și mai cunoscut gestul acestuia:
– Ce înseamnă să faci o dioramă?
– Este vorba despre o întreagă poveste unde se găsesc construite forme de relief, clădiri, copaci, o replică a unei zone, toate pentru a reda intervențiile la care am luat parte în cariera mea de pompier militar.
– Cât ai muncit la diorama din clubul subunității?
– Am muncit zi de zi, mai bine de 6 luni.
– Ce anume te-a inspirat să creezi aceste diorame?
– Am încercat să redau câteva dintre intervențiile cele mai dificile și reprezentative la care am luat parte în cariera mea de pompier militar. Spre exemplu, ultima diorama reprezintă intervenția din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, unde este un teren accidentat și s-a intervenit pe jos cu lopețile din dotare.
– De unde provin micii pompieri din aceste diorame?
– Aici este o poveste interesantă. Când mi-am propus să creez aceste diorame nu m-am gândit cât de greu o să îmi fie să procur pompierii de care aveam atât de mare nevoie. Orice încercare de a face rost de pompieri a eșuat pentru că fie nu erau de găsit, fie costurile s-ar fi ridicat foarte mult. Pompierii fiind foarte scumpi, am decis să achiziționez mici soldăței, care erau foarte ușor de găsit și cu multă meticulozitate, folosind chit auto i-am transformat în pompieri militari.
Miko Ianoșic nu are talent și viziune doar atunci când vine vorba despre diorame, ci și la sculptură. Încă din anii ’90, Miko a realizat diverse sculpturi, una dintre cele mai mari ca dimensiuni aflându-se chiar în curtea unității din Reșița. După foarte multe ore de muncă, pompierul militar care poartă deasupra căștii de intervenție o acvilă, simbol al țării noastre, a fost finalizat în anul 2018.