Pas important în procedura de insolvență a celor de la ACS Poli. Tabelul preliminar de creanțe a fost întocmit: aproape 10 milioane de euro datorie și creditori interesanți

ACS Poli a intrat din vara anului trecut în insolvență, iar deocamdată se parcurg etapele preliminare. La finalul anului trecut, administratorul judiciar Bogdan Alic a întocmit tabelul preliminar, datat cu 5 decembrie și publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență din 13 decembrie. Suma acceptată din cele solicitate este de 44.474.167,95 de lei, adică aproape 10 milioane de euro. Partea și mai interesantă este că printre cei care au împrumutat clubul se numără actualul președinte ale Ripensiei, Dumitru Mihu, și omul de afaceri Emil Cristescu, care s-a și dus în instanță!

Practic, tabelul preliminar are 143 de poziții, cu persoane sau instituții care s-au înscris la masa credală, dar și persoane sau firme regăsite cu bani de primit din evidența contabilă a clubului, de către administratorul judiciar. În total, suma solicitată a ajuns la 46.265.567,71 de lei, de unde rezultă că clubul a „scăpat” de sub 2 milioane de lei, o proporție mică din datoria totală. Oricum, tabelul a fost contestat, iar până nu se judecă toate contestațiile, nu se face tabelul definitiv, în funcție de care se întocmește planul de reorganizare.

Emil Cristescu nu apare în tabel, dar s-a adresat instanței

Până acum, la Tribunalul Timiș sunt deja 24 de contestații, formulate de: instanță, pentru reexaminarea taxei de timbru, Adrian Blaj (fost maseur), Octavian Drăghici, Mădălin Smaranda, Andrei Enescu, George Neagu, Cristian Melinte, Alexandru Munteanu, Marius Croitoru, Spitalul Județean Timiș, Cătălin Straton, Cristian Scutaru, Bogdan Străuț, Alin Șeroni, Mihai Roman, Mihai Alexandru (fost preparator fizic),  Octavian Benga (fost secund), Adrian Neaga, Sorin Drăgoi, Victor Collins (fost antrenor secund), dar și Radu Birlică, însuși clubul ACS Poli, precum și omul de afaceri Emil Cristescu. De asemenea, și lichidatorul vechii echipe a lui Marian Iancu a contestat suma acceptată.

Dumitru Mihu a împrumutat clubul cu garanția banilor din drepturile de televiziune

Practic, datoriile din tabel sunt de patru categorii: garantate, salariale, bugetare și chirografe. Ultimele se referă la furnizori sau persoane care au împrumutat clubul. Creanțele bugetare se referă la Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara. Cele salariale includ datoriile către foștii sau actualii angajați. La creanțe garantate apar două poziții, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Timiș, cu peste 14 milioane de lei datorie, așadar, teoretic, cel mai mare creditor, și omul de afaceri Dumitru Mihu.

Acum, Mihu este președintele Ripensiei Timișoara, echipă ce joacă tot în Liga a II-a, ca și ACS Poli. Mihu a dat 690.000 de lei împrumut, adică aproape 7 miliarde de lei vechi. Omul de afaceri a împrumutat de două ori clubul, care a garantat cu o cesiune de creanțe pentru banii din drepturile TV pentru sezonul 2018-2019. Cum echipa a retrogradat din Liga I, nici LPF nu a mai avut ce să le vireze. Dumitru Mihu a împrumutat clubul în 4 septembrie și 27 noiembrie 2017, așadar, înainte de a deveni președintele Ripensiei.

Mihu spune că, atunci când a dat banii, a vrut să sprijine sportul timișorean. „Nu eram atunci implicat la Ripensia, chiar la o lună după ce am le-am dat banii am avut primul contact cu grupul de sprijin al Ripensiei. Am vrut pur și simplu să sprijin un proiect sportiv al Timișoarei. Le-am dat o sumă destul de mare. Sperăm să vină un investitor strategic, să-mi recuperez banii, ca să îi pot reinvesti la Ripensia. E o procedură tehnică prin care te înscrii într-un registru, ca să fie suma garantată. S-au ocupat avocații mei”, ne-a declarat Mihu.

Administratorul special Radu Birlică a împrumutat clubul

Actualul administrator special al ACS Poli, Radu Birlică, a împrumutat și el clubul cu sume, și a contestat și el suma acceptată. „Da, inclusiv clubul a contestat suma. Acum nu vreau să vorbesc de sume, urmează probabil să conteste și alți jucători. Despre sume poate vorbi administratorul judiciar, el a întocmit tabelul. Perioada de observare se prelungește până se judecă toate contestațiile. Apoi se va face planul de reorganizare, cu datoriile și cheltuielile curente. Eu îl voi face”, ne-a declarat Birlică.

Administratorul judiciar Bogdan Alic nu a putut fi contactat până la publicarea articolului. Ca amănunte interesante, printre cei care au cerut bani se număr și fostul portar Cătălin Straton și fostul președinte Sorin Drăgoi, cărora nu li s-a acceptat niciun leu. Pe listă apare cu sumă regăsită în evidența contabilă, fără să solicite, și fostul antrenor Ionuț Popa, care mai are de primit… 450 de lei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/