Pârtiile din Austria se mută pe Semenic

Iubitorii de schi și snowboard nu mai trebuie să străbată sute de kilometri distanță, ca să găsească distracția la altitudine, în țări cu tradiție în sporturile de iarnă cum ar fi Austria sau Elveția. Asta pentru că, Muntele Semenic are acum cea mai lungă pârtie din țară, de 6 kilometri, dar și tunuri de zăpadă artificială și telescaun modern. 

La inițiativa omului de afaceri Ioan Popa, Muntele Semenic deține acum un record în România, dacă vorbim de lungimea pârtiilor. Asta pentru că, cea care pleacă din vârful Semenicului și ajunge până la Văliug, în spatele Casei Baraj, va fi funcțională, imediat ce vremea o va permite. Deși momentan la Văliug nu este zăpadă, tunurile artificiale montate la bazele pârtiei vor sfida vremea și le vor oferi turiștilor un strat de nea suficient de mare încât să poată practica sporturi de iarnă. “În această săptămână vom porni instalația de înzăpezire, astfel încât, până când începe weekendul, turiștii care vin aici, să poată schia”, a spus omul de afaceri Ioan Popa. Odată ce pârtia va fi înzăpezită, iubitorii muntelui pot urca zilnic la Văliug, ca să schieze. Asta, mai ales că, au la dispoziție și un telescaun adus tocmai din Italia, a cărui capacitate de transport este de 1.200 de persoane pe oră. Lungimea telescaunului este de 700 de metri, iar cea a pârtiei de 800.

Cât a costat investiția

Deși a investit 400.000 de euro până acum, investiția va continua în zona Văliug- Semenic. “Dorim să montăm o nocturnă și să construim o telegondolă şi abia atunci lucrurile vor fi gata aici”, subliniază cel mai bogat om din Caraș-Severin, Ioan Popa. Până atunci, dacă tot avem tunuri artificiale la Văliug, dar și cea mai lungă pârtie din țară, reșițenii vor avea și autobuz gratuit din oraș spre paradisul alb. Biletul de autobuz vor fi schiurile sau snowboardul. Pe Semenic, un abonament de schi pentru o zi întreagă costă 60 de lei, dar acesta va fi valabil pe patru pârtii de pe Semenic și la Văliug.

“Este o premieră în România că doi operatori de turism și-au dat mâna și le permit schiorilor să folosească mai multe pârtii”, spune Ioan Popa.

Comments

  1. iorga sorin says:

    bravo nelu! sper sa castigi consiliul judetean. e nevoie de oameni ca tine ca sa se ridice judetul asta.

  2. dana tudor says:

    mai sunt si oameni de afaceri care nu sunt manelisti. a facut tirolul ala la valiug ca in vis, le-a aratat tuturor cum ar trebui sa arate un ponton si acum da o lectie de turism celor care iubesc sporturile de iarna. felicitari si abia asteptam sa incercam partia

  3. liviu says:

    felicitari pentru aceasta investitie! daca o sa avem si autobuze din resita va fi si mai misto. putem bea si un vin fiert sus 🙂 iar seara ne intoarcem. de abia astept sa testez snowboardul. 🙂 cool!

  4. alexa says:

    vara e cel mai misto la ponton si astept acum sa vad cum va fi iarna. atat timp cat e zapada nu va mai conta nimic. o idee geniala. bravo, ai un vot, domule!

  5. Alessandro P. says:

    Felicitari!! Numai cuvinte de lauda pentru acest om..Se spune ca omul sfinteste locul si dupa cum se poate vedea, asa si este.. Asteptam cu nerabdare sa urcam sus !!

  6. alexandru says:

    Dupa ani si ani de asteptari si promisiuni desarte din partea diversilor “oameni” politici, iata ca cineva s-a implicat cu mult suflet in primul rand si nu in cel din urma, cu multi bani; pentru a realiza ceva frumos si benefic in comunitatea noastra !
    Felicitari sincere pentru reusita, era pacat ca un munte atat de frumos ca Semenicul – Gozna sa ramana izolat, are un potential fantastic

  7. LELI says:

    Nu va bucurati prea mult ca o sa se gaseasca cine sa-i taie macaroana,sau taitelul…Asa ne-am bucurat si de pontonul de la valiug si cand am fost si am vazut preturile..ne-a trecut.Mai trebuie sa treaca ceva timp sa-l putem lauda pe nelu..vedem la prima zapada cum va functiona tot, apoi o sa-l pupam toti…

  8. Marcel berbecar says:

    Ma bucur pentru iubitorii schiuli din zona totusi nu mai suport “praf in ochi” aruncat de agiamii care scriu articole pe baza de impresii personale si nu de cunostinte minime in domeniu. Cunosc microclimatele speciale ale zonelor montane Semenic, Muntele Mic, Arieseni etc. Dar este evident ca partiile la altitudini sub 1000 m nu au nici o sansa sa devina rentabile, nu pentru ca nu ar ninge sau n-ar avea tunuri de zapada, ci pentru ca e prea cald si zapada nu ingheata. Studiati Toplita si celelalte partii din zona “cercului polar”, romanesc zona Baia Mare – Cavnic,si veti vedea cat s-au chinuit in ultimii ani pentru ca n-au putut porni tunurile din cauza temperaturilor insuficient de scazute, nici -5 C nici noaptea. Laudabil efortul investitorului dar, totusi, sa nu ne comparam cu Austria decat daca suntem printre cei care au vazut-o doar in reviste. Si nici chiar atunci daca stiai citi. “Multi farsori, multi gogomani!”

  9. dinescu says:

    am citit ca tunurile pot porni inca de la minus 2 grade si ca pe la 4 functioneaza ok. asa ca, hai sa vedem daca vor fnctiona si vom putea schia si abia apoi sa ne dam c parerea. 🙂 sau n?

  10. loty says:

    ma bucur ca mai avem asa oameni in resita. Felicitari si succes in continuare

  11. taietelu says:

    Felicitari pentru investitii, dar n-o mai ardeti inutil cu texte de genul “ca-n Austria”! Lasati-o mai moale cu comparatiile! Credeti ca n-as vrea sa merg la ski la Semenic- Valiug, in loc sa fac 1200 Km pana prin Alpi, la Ischgl sau Kaprun? As vrea, chiar daca toate partiile de acolo abia daca se compara cu trecerea de la o telecabina la alta din Alpi… Si nu m-ar deranja nici dimensiunile reduse ale partiilor, daca ski pass-ul ar costa corespunzator! Cum sa ceri 60 RON pe zi pentru 5-6 Km de partii? Mai ales ca 2/3 din timp stai la coada la teleski si doar 1/3 schiezi efectiv…
    Dar sa lasam Austria, ca mai avem niste sute de ani pana-i ajungem… Uite, mai aproape de noi, intr-o tara abi iesita din razboi, lucrurile stau muuuult mai bine la capitolul ski. Sarbii de la Kopaonik, de exemplu, cer cam 100 EUR pe un ski pass de o saptamana, pentru vreo 60 Km de partii preparate impecabil, dotate cu utilaje Doppelmayr, la care stai la coada cel mult 3 minute. Deci 100 EUR = 435 RON/ 7 zile= 62 RON/ zi, deci ca la Semenic. Doar ca am de 10 ori mai multe partii, care sunt deja functionale 100% (au peste 150 de tunuri mari de zapada si alte cateva sute de snowguns mici, pe stalpi, care merg nonstop de vreo 2 saptamani)! De 2 saptamani bat partiile cu ratrac-urile, incepand cu ora 5 dimineata, pana seara, din 2 in 2 ore!!! Nu credeti? Ia vedeti aici ce a iesit:

    http://www.mobotix.ro/ro/camere_supraveghere_oras_Serbia_Kapaonik_ro_0.html

    Hai noroc! ABia astept sa aveti pe Semenic 30% din ce au sarbii, la preturile lor de acum si, promit, voi veni si eu cu familia cate 2 saptamani pe sezon la ski! V-am pupat!

  12. dan nicoara says:

    Articolul de mai sus dezinformeaza!!! Ieri m-am intors din zona Semenicului,petrecandu-mi 1 zi pe partia de pe Semenic (unde mi-am distrus skiurile) care eara plina de pietre si o zi pe partia de la Valiug care se prezenta ceva mai bine dar lungimea ei este mai mica de 1 km.La Valiug sunt cateva tunuri de zapada dar care sunt folosite cu “economie” (folosesc acest termen ca sa nu se zica ca sunt rau intentionat sau defaimator) iar partia este deservita de o linie de telescaune (care nu este nici pe departe moderna).
    ATENTIE pentru cei care au inteles ca si mine ca sunt 6 km skiabili…NU ESTE ADEVARAT!!!!!!!!!!!!
    Nu exista o legatura skiabila intre Semenic si Valiug!!! Probabil la anu sau candva daca va ninge bine…
    Mai sunt si alte aspecte care nu sunt conforme dar nu vitale(parcare,inchiriere echipament ect.)
    Cu toate cele scrise mai sus incurajez dezvoltaterea acestui proiect dar rugamintea mea este sa prezentati lucrurile corect (pentru ca omu isi face un plan si este destul de disconfortabil sa vezi ca ai aruncat cu bani aiurea)
    Mult succes in 2012!!!

  13. Manuel says:

    Eu am fost in 28 Ianuarie, cand zapada a fost mai mare si partiile au fost foarte bune.

    Totusi solutia cu autobuze e foarte buna pentru RESITA-VALIUG si retur dar nu asa performanta pentru VALIUG-SEMENIC. Acolo trebuie neaparat un telescaun performant sau o telegondola (daca sunt bani pentru asa ceva).

    Partia prin padure trebuie largita neaparat. E mult prea ingusta, si cand o fi aglomerata e destul de periculoasa, mai ales curbele acelea din padure in coborare.

    Zona Valiug (pana sus la Pastravarie pe rau) – Semenic – Garana (3APE) este extraordinara. Eu stau in Timisoara dar sunt din Anina, si vara si iarna cum am bani si ocazie merg aici. E aproape, e frumos (mai ales vara cand ii canicula in TM, ce fain e vantul al 3 APE si iarna cand aici sunt 0 grade seci acolo zapada minunata) dar trebuie investitii.
    Asta vara am fost la Aquarius (foarte scump pentru Romania dar conditii super bune) dar nu poti sta toata ziua inchis pe o suprafata mica. Trebuie dezvoltata zona sa ai unde sa te plimbi, sa poti sa te relaxezi.
    In sus pe rau e mult, mult prea mult praf. Trebuie drumul refacut, amenajata cel putin o parcare ca in Austria de camping, unde poti manca cu cateva masute de lemn si bancute, cu baie. Toti care am ajuns pe acolo stiu la ce ma refer.

    Oricum sper sa se investeasca mai mult in zona si sa se implice si Ministerul UDREA ca au bani pentru tot felul de prostii, dar sa dezvolte o zona ca aceasta nu au. Si sper ca domnul Nelu Popa, daca ajunge la Consiliu Judetean sa nu uite de proiectul pe care l-a pornit si sa incearca sa il dezvolte si sa il intretina.

    Numai bine.

  14. Jorge says:

    Oau!Le ai cu cataratul. Stiu de ce zici ca ai avut toutsi un sentiment de teama, din cauza crucii pe care ai vazut-o la baza, nu? Chestia cu picioarele in apa rece …brrrrr! la ce frig este afara acum, mi s-a facut si mai frig! Frumoase locuri, insa satul ala parasit cred ca mi-ar fi dat ceva adrenalina la pompat, nu urcusul neaparat! 🙂

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/