Partidele politice, mai preocupate să schimbe directori decât să se respecte legea. Ce gafă majoră a făcut APM Caraș-Severin?

Magistrații cărășeni au decis faptul că una dintre instituțiile statului a încălcat legea atunci când a eliberat avize pe bandă rulantă fără să consulte legea. Cu sau fără intenție!

Una dintre instituțiile care a schimbat în ultimul an nu mai puțin de trei directori, acum având un interimar la cârma sa este Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin. Fără mare miză la prima vedere, pentru că prin instituție nu se derulează cine știe de fonduri de amploare, partidele politice o revendică de fiecare dată atunci când puterea se schimbă. De altfel, parte din foștii directori au chiar procese pe rol în acest sens. În timp ce oamenii își doresc funcții de conducere, în județ se petrec lucruri cel puțin ciudate. Avizele pentru construire se dau pe bandă rulantă, fie că este legal, fie că este ilegal. Pentru că s-au săturat de modul în care sunt tratate, ONG-urile de mediu, grupate în Coaliția Natura 2000, au apelat la instanță. Procesul a fost pe rolul Tribunalului Caraș-Severin, ai cărui judecători au decis că apărătorii adevărați ai mediului, și nu marea agenție de stat, au dreptate.

Prin urmare, aceștia salută decizia magistraților care s-au pronunțat pentru anularea acordurilor de mediu eliberate ilegal pentru proiectele „Amenajare hidroenergetică Bistra Mărului – captare, conductă forțată 2 MHC” şi „Amenajare hidroenergetică Șucu și Olteana – captare, conductă forțată 2 MHC – racord la sistemul energetic național”, din comuna Zăvoi, judeţul Caraş-Severin, beneficiar Alset Energy SRL. Astfel, situl Natura 2000 Munții Țarcu, arie naturală protejată de interes european, a fost salvat de la impactul pe termen lung generat de construcția microhidrocentralelor incluse în aceste proiecte.

Ce au solicitat ONG-urile?
Federația Coaliția Natura 2000 a solicitat în instanță anularea acordurilor de mediu încă din luna august 2014, pentru a evita efectele negative ale construcției și funcționării microhidrocentralelor asupra speciilor de faună acvatică și asupra habitatelor protejate din acest sit. „Acordurile de mediu au fost emise ilegal de către Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin în iunie 2014, cu ignorarea prevederilor Avizului de Mediu la Strategia Energetică a României 10938/2012 și a avizului negativ al administratorului sitului Natura 2000 pentru aceste proiecte. Calea instanței de judecată a fost aleasă după ce APM Caraș-Severin nu a dat curs sesizărilor transmise în prima parte a anului 2014 de către WWF-România, Societatea Carpatină Ardeleană și Federația Coaliția Natura 2000 care au cerut neemiterea acordurilor de mediu“, spun reprezentanții ONG-urilor, coalizați să facă dreptate.

„Această decizie a instanței este pentru noi un semnal că legea poate și trebuie să fie respectată în România și în acest sector al avizării construcțiilor de microhidrocentrale și sperăm ca și alte agenții de protecția mediului din țară să înțeleagă acest semnal. În același timp, este o probă a impactului pe care îl putem avea ca organizații ale societății civile dacă acționăm împreună cu determinare, folosind toate pârghiile pe care le avem la dispoziție, pentru a opri distrugerea naturii. Dincolo de problema eliberărilor abuzive şi ilegale a acordurilor de mediu necesare demarării acestor proiecte, un râu este un sistem viu, iar acest lucru nu este din păcate înțeles și respectat nici de cei care ar trebui să vegheze la protecția lui”, a declarat Luminița Tănasie de la Federația Coaliția Natura 2000 România pentru Express de Banat.

În plus, Consiliul Științific al sitului Natura 2000 Munții Țarcu a avizat nefavorabil studiile de evaluare depuse în susținerea celor două cereri de emitere a acordurilor de mediu. Ulterior, în urma analizei acestor studii, Asociația „Altitudine”, administrator al sitului Natura 2000 Munții Țarcu, a acordat aviz negativ acestor proiecte. Cu toate acestea, prin încălcarea tuturor normelor juridice în vigoare, APM Caraş-Severin a dat undă verde investițiilor în rezervații naturale. Asta, deși instituția era obligată să ţină seama de avizul administratorului. Pe lângă legile interne, APM a reușit să încalce până și dispozițiile Uniunii Europene în domeniu.

Comments

  1. Ecoland says:

    Sorescu Carmen a semnat avizele. Adica aia care a fost schimbata.

  2. andy says:

    APM e o institutie care trebuie remaniata de la zero. Dupa ce ca sufera de subfinantare, mai are si “reprezentanti” pe care ii doare undeva de mediu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/