Parteneriat între instituții pentru demolarea sanatoriului Marila

sanatoriul marila daramat
untitled design set 970x90 px

Sanatoriul Marila va fi pus la pământ, iar în locul lui se va ridica un spital identic, cu 500 de locuri. Consiliul Județean Caraș-Severin își asumă găsirea banilor necesari pentru demolare.

În urma expertizei tehnice întocmite de Compania Națională de Investiții s-a cerut demolarea sanatoriului Marila, o construcție care nu mai prezintă siguranță și renovarea pe actuala structură ar necesita sume colosale. Potrivit președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, ar fi nevoie de circa 100 de milioane de lei în plus.

Consilierii județeni s-au reunit în ședință la finalul lunii trecute pentru a-și da acordul în vederea încheierii unui parteneriat cu administrația locală din Oravița, parteneriat prin care Consiliul Județean își asumă găsirea sumelor necesare pentru demolare.

„Vom căuta o soluție de finanțare. Costurile estimate din lucrarea făcută de CNI sunt undeva la 7 milioane de lei. Sunt prevăzute acolo sute de transporturi pentru evacuarea molozului pe o distanță mare. S-ar putea să punem acest moloz pe drumul județean Marila – Steierdorf (Anina) care e de 7 kilometri și am putea să îl înălțăm un pic, după care să venim cu niște piatră și poate reușim să punem și un strat de asfalt acolo, practic cheltuielile ar scădea foarte mult, cu atât mai mult cu cât e vorba de foarte mult fier, armătură conținută în ziduri și fundații, care iar pot fi o sursă de venit și să scoatem la licitație această lucrare la o sumă mai exactă pe care o vom ști după ce vom analiza și studiul, urmând să luăm un credit sau ce surse vor fi și să scoatem la licitație demolarea sanatoriului Marila în întregime.”, a declarat Romeo Dunca după ce consilierii județeni au votat în unanimitate parafarea parteneriatului cu Oravița.

Președintele CJ spune că în locul sanatoriului va fi ridicat un spital nou care va arăta la fel. Se va păstra suprafața, arhitectura și va avea 500 de locuri.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Trebuie aplicat un raționament sănătos”

Prezent la ședința consilierilor județeni, șeful Casei Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, Ionuț Popovici, a atras atenția că în prezent mai au nevoie de spitalizare doar aproximativ 20 de bolnavi cu afecțiuni pulmonare din cei 60 care erau internați în momentul prăbușirii, astfel că o asemenea investiție nu se justifică. La fel cum nu se justifică ideea că o astfel de unitate spitalicească poate dezvolta turismul din zonă.

„Sigur că ar fi bine să se facă, însă trebuie aplicat un raționament sănătos, pentru că o investiție de peste 400 de milioane pentru 20 de pacienți probabil că nu se justifică. Am înțeles și raționamentul domnului președinte și pe orizontală, și pe verticală, o dezvoltare, însă noi nu putem face dintr-o unitate spitalicească un obiectiv turistic. Iar investițiile conexe despre care vorbiți, pensiuni care vor fi dezvoltate în zonă, este un proiect care nu poate fi pus în practică în condițiile actuale ale județului Caraș-Severin.”, a spus Ionuț Popovici.

În orice caz, este cunoscut faptul că serviciile prestate până acum la Marila erau foarte bine plătite de către CJAS, asigurând aproape jumătate din veniturile Spitalului Orășenesc Oravița. Astfel că, dacă se va găsi o variantă prin care noua unitate să devină renumită în regiune și chiar în țară pentru tratamentul aplicat, ar putea reprezenta o veritabilă sursă de venit.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/