UPDATE. Partea română şi cea maghiară poartă negocieri astăzi pentru deschiderea punctului de frontieră de la Cenad

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că de astăzi vor fi deschise alte cinci puncte de trecere a frontierei cu Ungaria. Vorbim despre Cenad, Salonta, Turnu, Valea lui Mihai şi Urziceni. La Cenad însă încă este linişte. Punctul nu a fost deschis, deoarece se poartă astăzi negocieri între partea română şi cea maghiară.

„Astăzi am vorbit cu şeful de la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, domnul Mănoiu, pe care l-am întrebat dacă s-a reluat traficul în Vama Cenad. Mi-a răspuns că încă nu, până la finalizarea negocierilor care trebuie să aibă loc în cursul zilei de astăzi, între partea română şi cea maghiară. Partea maghiară nu a agreat deschiderea tuturor punctelor de trecere pe partea de est cu România”, a precizat Nicolae Crăciun, primarul de la Cenad.

Scopul discuţiilor şi negocierilor este evitarea aglomeraţiei care a avut loc la Nădlac, tocmai de aceea se doreşte deschiderea mai multor puncte de trecere a frontierei. Cei de la Vamă spun că încă nu au primit nicio înştiinţare oficială.

„Sunt negocieri, dar încă nu sunt finalizate. Momentan nu am primit niciun răspuns oficial. La această oră punctul este deschis doar pentru transportul de marfă şi lucrătorii transfrontalieri”, susţine Florin Ciurel, agent la Punctul de Trecere a Frontierei de Vama Cenad.

UPDATE, ora 23.30

De joi-dimineața, de la ora 6.00, sunt deschise 10 puncte de trecere a frontierei, cu respectarea dispozițiilor în ceea ce privește sănătatea publică dintre cele două state. Acestea sunt:

T.F Petea-jud. Satu Mare
T.F. Urziceni-jud. Satu Mare
T.F. Borș- jud Bihor
T.F. Salonta-jud. Bihor
T.F. Valea lui Mihai-jud. Bihor
T.F. Vărșand- jud Arad
T.F. Turnu- jud. Arad
T.F. Nădlac I- jud. Arad
T.F. Nădlac II- jud. Arad
T.F. Cenad- jud. Timiș

Tot pentru fluidizarea traficului în punctele de frontieră şi pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu se deplasează cu mijloace de transport personale, începând cu aceeași dată și aceeași oră sunt operaționale pe teritoriul Ungariei, în regim permanent, două culoare de tranzit pentru transportul persoanelor cu microbuze/autocare, cu intrare în România prin P.T.F. Nădlac II – Autostradă şi P.T.F. Borş.

Intrarea în România prin cele zece puncte de frontieră se realizează în regim permanent (24/24 de ore), cu respectarea condiţiilor legale dispuse în contextul pandemiei, respectiv controlul specific la intrarea în țară, completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea triajului epidemiologic de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă, după caz, carantină instituţionalizată.