UPDATE. Parlamentarii liberali Vela și Schelean au intervenit pentru „Perla Banatului”! 26 de milioane pentru aquaparc în Băile Herculane!

La Legea bugetului de stat pe 2017 au fost aduse mai multe amendamente de către parlamentarii de Caraș-Severin, pentru a ajuta la reabilitarea și modernizarea mai multor obiective turistice din județul nostru.

De departe cele mai vizate obiective, 9 la număr, sunt în stațiunea Băile Herculane, una dintre cele mei vechi stațiuni balneare din Europa și cu siguranță cea mai veche din România, pentru care senatorul Marcel Vela și deputatul Valeria Schelean, ambii de la PNL, au cerut bani de reparații.

Din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017 şi estimări pe anii 2018-2020, cei doi liberali au solicitat 200.000 lei pentru reabilitarea Pieței Agroalimentare, peste 2,5 milioane de lei pentru reabilitarea, restaurarea și conservarea Vilei Elisabeta, degradată în urma inundațiilor din 2005-2006. Pentru acest obiectiv este nevoie de un proiect nou cu o expertiză tehnică pentru clădire. De asemenea, s-au cerut fonduri pentru clădirea primăriei din stațiunea Băile Herculane, în sumă de aproape 3,5 milioane de lei și pentru reabilitarea și extinderea fostului cinematograf în sumă de 1,7 milioane de lei.

Tot în Băile Herculane este nevoie de îndiguirea râului Cerna, între podul de piatră și Izvorul Neptun 2 și reabilitarea podului de piatră și podului de fontă pentru care s-au cerut peste 5,7 milioane de lei. Se are în vedere construirea unui pod peste râul Cerna, care ar descongestiona traficul rutier în centrul istoric al stațiunii, pentru această investiție fiind nevoie de aproape 2,5 milioane de lei, iar pentru reabilitarea podului SNCFR ar fi necesară o sumă de 4,9 milioane de lei lei. Sunt bani care, dacă s-ar aloca de către Guvern, am putea vorbi despre scrierea unei file de istorie în stațiunea veche de aproape 2 milenii. Aceste clădiri de patrimoniu sunt astăzi în paragină, astfel că dacă s-ar lua în considerare amendamentele parlamentarilor de Caraș-Severin ar fi un punct de plecare pentru renașterea stațiunii numită la începutul secolului XX, de către împăratul Imperiului Austro – Ungar: „cea mai frumoasă staţiune de pe continent”. Și pentru dezvoltarea stațiunii Vela și Schelean au cerut 26,2 milioane de lei. Mai exact pentru construirea „Aquaparc Therme Herculi”.

Pentru reședința de județ, Vela și Schelean au cerut 4.000.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de construire a Grădiniței PP 7 din Moroasa, lucrări sistate în 2009, bani pentru modernizarea drumului de acces și a străzilor în cartierul Poiana Golului – 5.500.000 lei, reabilitarea primului pod sudat din Europa – pod peste râul Bârzava–Podul de Vamă–monument istoric – 2.500.000 lei și modernizarea podului peste râul Bârzava, strada Cireșului/Rozelor -3.300 mii lei. Pentru cele patru obiective din Reșița ar fi necesare 15,3 milioane de lei.

Fostul primar al Caransebeșului, Marcel Vela , acum senator de Caraș-Severin, a avut un amendament și pentru orașul pe care l-a condus. Este vorba de Spitalul Municipal de Urgență, unde conturile sunt blocate din septembrie 2016 din cauza arieratelor. Pentru cea mai mare unitate medicală de urgențe de pe Valea Timișului, Sebeșului și Bistrei, parlamentarii au cerut aproape 1,5 milioane de lei.

UPDATE, ora 11.00

Județul Caraș-Severin a pierdut orice șansă să primească fonduri pentru reabilitarea unor obiective care stau să cadă, în special în stațiunea Băile Herculane. Valoarea de peste 70.000.000 de lei, bani care ar fi putut ajunge în județ, a rămas doar pe hârtie pentru că Guvernul a aprobat bugetul pe 2017 exact în forma prezentată de Sorin Grindeanu, fără niciun amendament adus de opoziție.