Parlamentarii bănățeni spun NU autonomiei Ținutului Secuiesc!

casa poporului

Adoptarea tacită de către Camera Deputaților a proiectului cu privire la autonomia Ținutului Secuiesc a stârnit reacții dure din partea parlamentarilor bănățeni. PNL, USR, Pro România s-au poziționat categoric împotriva legii. Un senator PSD a declarat că va vota împotrivă.

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, demaschează complotul pesedisto-udemerist de a trece propunerea legislativă în mod tacit. Alina Gorghiu spune că legea se afla pe ordinea de zi încă din martie și consideră că PSD avea timp suficient să o respingă. Senatorul PNL afirmă că partidul său va vota împotrivă și se bazează pe articolul 1 din Constituție care prevede că România este un stat național suveran și indivizibil. „Să fim corecți! Propunerea legislativă cu autonomia Ținutului Secuiesc era la punctul 112 pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților din 9 martie! De ce, de o lună și ceva, nu a găsit timp PSD să o respingă? Pare că a existat intenția de a trece tacit acest proiect. Și ar fi o greșeală politică. Este cert însă că PNL nu va permite ca Parlamentul să adopte o astfel de propunere legislativă, care se repetă la intervale constante de timp și inflamează justificat opinia publică. Pentru că este clar neconstituțională, art. 1 din Constituție statuând că «România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil». Senatul este cameră decizională și vă garantez că PNL va vota astăzi împotrivă”, a declarat Alina Gorghiu.

Senatorul USR, Nicu Fălcoi, a sancționat lipsa de dezbatere a legii. Fălcoi spune că parlamentarii PSD au trecut pe sub mână propunerea legislativă și USR, împreună cu „toți oamenii sănătoși la minte” va vota împotrivă. „Deși au majoritatea în Camera Deputaților și, prin urmare, fac agenda, PSD-iștii n-au avut timp pentru dezbaterea proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc, așa că acesta a trecut ieri prin adoptare tacită. Proiectul va ajunge la Senat, care este cameră decizională, și unde nu are nicio șansă să treacă. USR nu va vota niciodată pentru un astfel de proiect și sunt convins că nimeni sănătos la minte din țara asta nu-și închipuie că un astfel de proiect ar putea fi adoptat vreodată”, a explicat Nicu Fălcoi.

Deputatul USR, Cătălin Drulă, nu a ezitat să scoată în evidență atitudinea președintelui Iohannis. Drulă spune că președintele a decis să mai dea o șansă PSD-ului pe care acum îl atacă folosind un discurs de teapa PRM. Deputatul spune că discursul naționalist al lui Klaus Iohannis este folosit ca perdea de fum care acoperă deciziile incompetente și corupția din guvernul penelist. „Că PSD este incompetent și încearcă permanent combinații dubioase știm cu toții. I-am spus-o și președintelui Iohannis pe când decidea «să le mai dea o șansă». Dar de aici și până la folosirea unui discurs inflamatoriu naționalist e cale lungă. Accentele vadimiste din poziția președintelui par mai degrabă menite să acopere incompetența și corupția Guvernului Orban 3 pe care le-am văzut din plin în aceste luni de pandemie. Nu se rezolvă dezastrul păstorit de PNL la Suceava și viețile pierdute nu mai vin înapoi dacă agităm marote naționaliste din anii ’90”, a atacat Cătălin Drulă.

Liderul Pro România, Adrian Pau, a transmis că partidul său va vota împotriva autonomiei. Deputatul a folosit cuvintele lui Victor Ponta pentru a motiva decizia, anume că Pro România ține doar cu România. „PRO România va milita pentru respingerea acestei inițiative. Proiectul este un atac la Constituția României. Victor Ponta: Azi, la ședința Camerei Deputaților, vom cere o informare publică referitoare la depunerea acestui proiect – și la motivele pentru care proiectul NU a fost supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților! Noi suntem PRO România – și ținem doar cu România!”, a comentat Adrian Pau.

Din tabăra social-democraților, senatorul Ionuț Chisăliță oferă asigurări cu privire la intențiile senatorilor PSD care vor vota împotriva proiectului. Chisăliță reamintește un episod similar petrecut în 2005 când PSD a votat în bloc împotriva propunerii. „Am văzut în spațiul public o «dezbatere» privind trecerea tacită prin Camera Deputaților a unei legi privind autonomia Ținutului Secuiesc . Nu explic acum de ce a trecut fără vot. Pentru cei care încearcă să agite spiritele le amintesc că PSD a fost singurul partid care nu a votat în 2005 un asemenea proiect. Spre deosebire de PNL, PD , UDMR! Vă asigur că niciun parlamentar PSD nu va vota un astfel de proiect! De altfel azi 29.04 plenul Senatului a fost convocat în sesiune online pentru a da un vot. Și eu și colegii mei senatori PSD vom vota ÎMPOTRIVA acestui proiect!”, a scris Ionuț Chisăliță pe pagina sa de Facebook.