Odată ce se apropie sărbătorile de iarnă, telefoanele părinților au luat-o razna! Acțiunea „Ce luăm pentru doamna?” a început!
Valabilă în toată țara, ideea de a strânge bani pentru tot felul de cadouri, cu scopul de a fi oferite educatoarelor, învățătoarelor, profesorilor, cadrelor didactice, devine indispensabilă în instituțiile de învățământ. Fie cu ocazia sărbătorilor de Paști sau Crăciun, fie că este vorba despre o zi festivă, tema cadourilor este un subiect serios de discuție între părinți. Colectarea banilor – o „tradiție” la care nu se renunță nici în ruptul capului.
Pentru că nu este nici etic, nici legal și nici moral, dacă acceptă atențiile din partea copiilor, „doamna” riscă să fie sancționată chiar cu desfacerea contractului de muncă. În Codul de Etică al personalului didactic din învățământ, art. 5, este menționată „interzicerea oricăror activități care generează corupție”. Mai exact: „solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obținerii de către beneficiarii direcți ai educației de tratament preferențial ori sub amenințarea unor sancțiuni, de orice natură ar fi acestea”.
Totuși, sunt mulți părinți care insistă să creadă că „atențiile” sunt răsplata eforturilor cadrelor didactice, în semn de mulţumire. Deși sunt și părinți care nu sunt de acord cu aceste obiceiuri, rușinea sau teama de a fi marginalizat copilul lor îi determină să ia parte la „operațiune”.
Pentru ca integritatea să fie una dintre caracteristicile copiilor, iar generațiile viitoare să aibă alte percepții vizavi de ceea ce înseamnă „mulțumesc”, acest obicei trebuie să înceteze. Ce exemplu primesc elevii atâta vreme cât un cadou dat „doamnei” reprezintă un „mulțumesc”?!
Din fericire, sunt și cadre didactice care spun categoric „Nu!” atunci când vine vorba de cadouri. Rămâne însă și grupul celor care le acceptă și vin chiar cu o listă de preferințe.
Așadar, să concluzionăm: Codul Etic al personalului didactic interzice acceptarea cadourilor oferite de copii. Cu toate acestea, se pornesc discuții și nu se lasă cei care dau startul acestora. Plicuri cu bani – alternativă la cadouri. Pe principiul „lasă că merită”, anumite categorii de părinți insistă și pun cadrele didactice în situații stânjenitoare. Atât de mult insistă încât o simplă căutare pe google după „cadou profesori” te trimite la „n” site-uri cu sugestii și idei de unde se pot achiziționa.
Întrebare: cât este de mare distanța de la „atenție” la „mită”?!