Părinții din Carașova cer program prelungit la grădiniță!

top view of group of small nursery school children with teacher indoors in classroom, painting.

Familiile care nu au în grija cui să-și lase copiii fac front comun și îi cer primarului din Carașova să deschidă o clasă cu program prelungit pentru preșcolari.

Mai mulți părinți din Carașova solicită înființarea, din toamnă, a unei grupe de grădiniță cu program prelungit. În grădinița din localitate există în prezent două clase cu program normal, la care sunt înscriși 30 de copii. Dintre acestea, una este cu predare în limba croată. Înființarea unei astfel de grupe le-ar ușura viața părinților care nu au în grija cui să-și lase copiii pe perioada în care aceștia sunt la serviciu. Pentru înființarea grupei, au fost depuse la direcțiunea liceului din Carașova, de care aparține și grădinița, 10 solicitări, pentru un număr de 14 copii.

„De doi ani ne dorim să înființăm o grupă cu program prelungit la Carașova. În momentul de față există două grupe cu program normal, grupă la care merge și fetița noastră cea mare. Doar că, ca și pentru majoritatea părinților care lucrează, cum este și cazul nostru, este aproape imposibil să-ți iei copilul de la grădiniță la ora 12.00. Să pleci de la lucru, să iei copilul, plus că nu ai cu cine să îl lași. Deci pentru noi ar fi extraordinar dacă s-ar înființa această grupă cu program prelungit aici în sat, deoarece vrem să rămână copiii în comunitate, fiind vorbitori și de limbă croată. Noi mai avem trei copii, deci în total patru, și încă unul dintre copiii noștri ar urma să meargă la grădiniță din septembrie, și am vrea să rămână aici la Carașova, să vorbească limba în continuare, să fie cu ceilalți copii din comunitate, cumva, să păstrăm tradițiile.”, povestește Maria Hotnogu, unul dintre părinții care a venit cu propunerea înființării acestei grupe.

Doleanțele părinților au ajuns și la conducerea Liceului Teoretic Bilingv Româno-Croat din Carașova, care și-a arătat toată deschiderea, cu precizarea că o astfel de clasă nu se poate înființa fără sprijinul administrației locale.

„Au fost depuse 10 cereri, pentru un număr de 14 copii. Solicitările venite din partea părinților vor fi anexate adresei pe care o vom trimite la Primăria Carașova, având în vedere că de spațiu și de dotări se ocupă administrația locală. Dacă administrația locală va amenaja spațiul, noi vom solicita la Inspectoratul Școlar Județean înființarea a două posturi, pentru că este nevoie de două educatoare. De asemenea, urmează să facem și noi un recensământ, să vedem viabilitatea acestei grupe, pentru că nu o putem înființa, iar peste trei ani de zile să o desființăm.”, ne-a declarat Alina Miștoiu, directorul Liceului Bilingv Româno-Croat Carașova.

Primarul Petru Bogdan nu este străin de subiect. Problema înființării unei grupe cu program prelungit la Carașova a mai fost adusă în discuție și în trecut, însă din lipsă de copii acest lucru nu s-a mai întâmplat.

„A mai fost o tentativă și în urmă cu doi sau trei ani de înființare a unei astfel clase, dar, la acel moment, erau trecuți pe listă numai șase copii, iar doamna director ne-a spus că nu se poate deschide această clasă. Dacă anul acesta vom avea suficienți copii, așa cum spune legea, și vom primi din partea conducerii unității de învățământ costurile și condițiile de organizare pentru această clasă, vom depune în Consiliul Local un proiect de hotărâre pentru alocarea fondurilor necesare.”, spune primarul comunei Carașova.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/