Una dintre cele mai mari atracții turistice ale comunei Giarmata, lăsată de izbeliște în ultimii ani, va intra într-un amplu proces de reabilitare. Primăria localității intenționează să implementeze proiectul chiar în acest an, în funcție de bugetul disponibil.
Sunt multe clădiri, locuri încărcate de istorie sau monumente din Giarmata care au fost lăsate de izbeliște, spun autoritățile locale, iar una dintre priorități este punerea lor din nou în valoare. Pentru Parcul Eugeniu de Savoya, primarul Claudiu Mihălceanu spune că are în plan reabilitarea și revitalizarea lui printr-un proiect în valoare de aproximativ 900.000 de euro. Într-un video postat pe rețelele sociale se vede cum ar urma să arate parcul, după reabilitare.
„Din păcate, acea zonă a fost neglijată total de fostele administrații locale și în prezent nici nu putem să îl numim parc. Ideea este de ceva vreme, Doamne ajută de anul acesta o vom pune în aplicare. Parcul are o istorie frumoasă, practic e un izvor. Se spune că atunci când a venit Prințul Eugeniu de Savoya în Giarmata era cu soldații și pur și simplu mureau de sete. A dat cu sabia în trunchiul unei sălcii și de acolo a ieșit acel izvor. Este unul dintre obiectivele nemților care locuiau în Giarmata, împreună cu Biserica Catolică – aflată acum în reabilitare totală. Cu siguranță ne vom mândri cu acest parc în comuna noastră care are multe de spus în viitor între comunele periurbane.”, a declarat primarul Claudiu Mihălceanu.
Valoarea totală a proiectului care include, printre altele, un lac cu o fântână arteziană și iluminat festiv, se ridică la aproximativ 900.000 de euro, spune edilul local, iar de la demararea lucrărilor, șantierul ar putea fi gata în 2 ani. „Fondurile provin din bugetul local, dacă vom avea fonduri externe, voi face tot posibilul să le accesăm.”, a mai precizat primarul.
Parcul nu a mai fost niciodată reabilitat, iar deteriorarea lui s-a accelerat după anii 90. „Fântâna Prințului Eugeniu de Savoya” din Giarmata, care datează din 1717, a fost una dintre cele mai mari atracții turistice ale comunei. Astăzi se mai văd doar zidurile de beton din care a fost construită fântâna. În imediata apropiere este și terenul pe care locuitorii din comună îl foloseau ca spațiu de recreere, în suprafață de aproximativ 1,6 hectare.