Parcul Botanic va fi iluminat pentru prima dată. Primăria Timișoara a semnat contractul

parc botanic foto 2

Primăria Timișoara anunță că a semnat contractul pentru introducerea iluminatului public în Parcul Botanic. În total, vor fi instalați 219 stâlpi de iluminat, în cadrul unui proiect european în valoare de 500.000 de euro.

Parcul Botanic, aflat chiar în centrul Timișoarei, va fi iluminat public pentru prima dată de la amenajarea sa. Primăria Timișoara informează că a semnat contractul pentru extinderea iluminatului public în acest parc cu firma Elbi Energy Projects SRL, care are la dispoziție zece luni pentru proiectarea și execuția lucrărilor, garanția fiind de 60 de luni. Valoarea contractului se ridică la aproape 2,5 milioane de lei, cu TVA inclus, suma fiind mai mică cu aproape 800.000 lei decât cea estimată înainte de licitație.

Acest proiect a fost complet blocat mai bine de un an de contestații depuse de firmele participante și mă bucur că am reușit, cu ajutorul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor și a instanțelor de judecată, să desemnăm un câștigător fără a fi nevoiți să reluăm întreaga procedură de licitație, care ne-ar fi costat timp, dar ne-ar fi pus și în pericol să pierdem finanțarea europeană a acestui proiect. Astfel, pentru prima dată, Parcul Botanic din Timișoara va fi iluminat public”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

parc botanic foto 1

Concret, proiectul prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public și extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3.400 de metri liniari. Prin proiect se vor executa următoarele: realizarea unei rețele electrice subterane (LES), alimentarea rețelei electrice nou proiectate, montarea stâlpilor de susținere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal și implementarea unui sistem de telegestiune cu dimming la nivel de punct luminos.

Astfel, reducem consumul de energie electrică, realizăm un iluminat corect al parcului, adaptat la funcțiunile spațiului public, pentru creșterea confortului și siguranței celor care îl traversează”, a informat Primăria Timișoara.

Proiectul este finanțat cu bani europeni, în cadrul Programului Operațional-Regional 2014-2020, contribuția Primăriei Timișoara fiind de 2%, reprezentând cofinanțarea acestuia.

Din păcate, în ultimii ani, parcul a pierdut foarte multe dintre speciile care se găseau odată acolo. De aceea acest proiect vrem să devină un nou început pentru Parcul Botanic. Vrem să reparăm Grădina Japoneză, să reabilităm bazinele, care sunt dezafectate de mai mulți ani și să amenajăm întreaga zonă. Să reintroducem colecțiile de plante care s-au pierdut în decursul anilor pentru ca acest parc să redevină un loc de recreere, dar și de educație, o adevărată Grădină Botanică a Timișoarei”, a mai spus primarul Dominic Fritz.