Parcul Botanic, aflat chiar în centrul Timișoarei, va fi iluminat public pentru prima oară, în cadrul unui proiect european. Primăria anunță că mai este nevoie de un singur aviz pentru a putea începe lucrările.
Mai este un pas până când pot începe lucrările de introducere a iluminatului public în Parcul Botanic. Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a semnat în această săptămână autorizația pentru lucrările necesare amplasării unui sistem inteligent de iluminat public în acest parc. Atât lucrările de proiectare, cât și cele de execuție sunt finanțate din fonduri europene. Parcul sau Grădină Botanică a Timișoarei, deschisă publicului din 1986, are o suprafață de aproape 9 hectare.
„Concret, proiectul prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public și extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3.400 de metri liniari. Prin proiect se vor executa următoarele: realizarea unei rețele electrice subterane (LES), alimentarea rețelei electrice nou proiectate, montarea stâlpilor de susținere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal și implementarea unui sistem de telegestiune cu dimming la nivel de punct luminos. Astfel, reducem consumul de energie electrică, realizăm un iluminat corect al parcului, adaptat la funcțiunile spațiului public, pentru creșterea confortului și siguranței celor care îl traversează”, a informat Primăria Timișoara.
Potrivit reprezentanților instituției, corpurile de iluminat utilizate vor fi de tip felinar, iar lumina va fi distribuită descendent. Fiecare dintre acestea este prevăzut cu sistem de reglare a intensității luminii.
“Sunt prevăzute două alei principale cu iluminare mai intensă, unde corpurile de iluminat dirijează circulația dinspre accesul principal în Grădina Botanică spre cele două accese complementare, iar în restul grădinii, iluminatul este diminuat. Acesta poate fi reglat în funcție de datele din teren – de exemplu, descoperim că într-un arbore din proximitate se află un cuib al unei păsări și atunci se poate diminua intensitatea luminii, separat, pentru acel corp de iluminat“, a explicat Lucian Buda, șeful de proiect.
Valoarea totală a contractului este de aproape 2,1 milioane de lei, fără TVA. Termenul de execuție al lucrărilor este de șase luni, firma executantă fiind Elby Energy Projects SRL.
Primăria Timișoara anunță că ordinul de începere a lucrărilor va fi dat imediat după avizarea de către Inspectoratului de Stat în Construcții. Pe parcursul derulării proiectului, accesul publicului va fi restricționat doar pe anumite zone.