UPDATE. Parchetul European, descinderi în 160 de locații și la Timișoara. Fraudă de 5 milioane de euro

129718511 660302951308142 6834067509855389092 n

Procurorii Parchetului European au descins, marți dimineața, la sediul ADR Vest din Timișoara. Sunt vizate mai multe societăți comerciale care ar fi fraudat dosarul prin care au primit finanțare europeană.

Potrivit ADR Vest, sunt vizate 6 societăți comerciale care au cerut fonduri pentru microîntreprinderi. Cinci dintre proiecte au primit finanțare și sunt în implementare și unul a fost respins.

„Menționăm faptul că vizita reprezentanților Parchetului European nu a vizat și nu vizează activitatea Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest și nici a persoanelor angajate în cadrul ADR Vest, ci doar preluarea documentelor care au stat la baza acestor finanțări, documente care sunt doar în posesia ADR Vest. În acest sens, angajații ADR Vest au pus la dispoziția reprezentanților Parchetului European toate documentele care au fost solicitate”,  a transmis ADR Vest.

Descinderi sunt în mai multe zone din țară. Potrivit Parchetului European, se fac 160 de percheziții în cadrul unui dosar ce vizează un grup infracțional ce activează în România și Austria. Procurorii au descins în instituții, dar și în casele unor funcționari publici. Frauda s-ar ridica la 5 milioane de euro, iar suspecții ar fi înființat 150 de firme prin care au obținut fonduri nereambursabile de la UE, dar și de la statul român. 30 de persoane vor ajunge la audieri.

UPDATE, ora 10:20 

Proiectele respective ar fi constat, în principal, în achiziții de utilaje sau bunuri pentru desfășurarea activităților curente ale societăților, achiziții care trebuiau dovedite cu documente justificative, emise de furnizori.

gif card de energie dacus 1000x100

„Astfel, pentru implementarea proiectelor și obținerea fondurilor, persoanele bănuite ar fi folosit documente false, inexacte sau incomplete, ar fi întocmit diverse facturi de achiziții de mijloace fixe, utilaje/bunuri, în mod fictiv, de la societăți care nu ar fi desfășurat niciun fel de activitate și pe care tot ele le-ar fi controlat. Totodată, în cele mai multe dintre situații, utilajele/bunurile ce figurau ca fiind achiziționate în cadrul proiectelor nu ar fi fost cumpărate în realitate, aceleași utilaje/bunuri fiind folosite în cadrul mai multor proiecte, inclusiv prin modificarea seriei sau culorii acestora. Sumele obținute din bugetul Uniunii Europene și bugetul național de către respectivele societăți ar fi fost retrase, de regulă, în numerar de la ATM-uri, de către diverse persoane din anturajul liderilor grupării, după care ar fi fost remise acestora. În continuare, sumele ar fi fost folosite pentru achiziționarea unor bunuri sau servicii în numele altor persoane fizice sau juridice, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite”, transmite Poliția Română.

La acțiune participă polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și structurilor subordonate, dar și din cadrul Direcției Generale Anticorupție și structurilor subordonate. Activitățile beneficiază de sprijinul jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române, Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara și Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/