Construirea noului parc fotovoltaic face parte din strategia asumată de municipalitatea lugojeană, alături de Reșița, Arad și Timișoara.
În cadrul unei ședințe extraordinare fulger desfășurate săptămâna aceasta, a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru construirea parcului fotovoltaic de pe strada Timișoarei. Votul a fost unanim (15 consilieri prezenți, din 19), iar ședința a durat mai puțin de un minut.
Primul pas în această direcție a fost achiziționarea celor nouă autobuze electrice pentru transportul urban de persoane și a celor nouă stații de încărcare lentă, respectiv trei stații de încărcare rapidă aferente. Un alt proiect în curs de implementare este reabilitarea energetică a clădirilor publice din oraș.
Pentru parcul fotovoltaic s-au aprobat atât studiul de fezabilitate, cât și indicatorii tehnico-economici.
Energie solară
Parcul va folosi energia solară pentru asigurarea consumului de electricitate pe timp de zi și de noapte la unele instituții publice, pentru iluminat stradal și propulsarea autobuzelor electrice. Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 25.064.148 lei cu TVA, din care, pentru construcții și montaj, se vor aloca 21.630.731 lei, cu TVA.
Vor fi montate 8.132 de panouri fotovoltaice pe tot atâtea structuri metalice la sol, 30 de cutii de conexiune de curent continuu, 15 invertoare de rețea, 15 dispozitive de monitorizare WiFi. Conectarea va fi asigurată prin 24.050 metri de cablu și 18.500 elemente de conexiune. Puterea instalată este de 3,7 MWp, iar producția medie de energie electrică din surse regenerabile va fi de 4.200 MWh / an. Poate cel mai important indicator este că energia din surse regenerabile este de sută la sută.
Durata de viață a acestui obiectiv este estimată la 25 de ani, iar lucrările ar trebui să dureze un an de la desemnarea constructorului.
Proiectul de pe strada Timișoarei își propune producerea energiei electrice pentru asigurarea consumului propriu al instituțiilor și serviciilor publice ale UAT Lugoj, atât pe timp de zi, cât și de noapte.
Reducerea emisiilor
Printre obiectivele urmărite se numără reducerea emisiilor de carbon în atmosferă, înlocuirea unei părți din combustibilii fosili folosiți (cărbune, gaz natural), o economie mai eficientă și mai sigură, protecția și îmbunătățirea calității mediului. La nivelul instituțiilor publice finanțate de la bugetul local, consumul de energie electrică este de 1.932 MWh pe an, pentru iluminat public și semnalizare sunt folosiți 1.953,5 MWH pe an, iar pentru transportul public în gestiune directă, 935 MWH pe an. În total, 4.820,5 MWh pe an. Sistemul Energetic Național, printr-un plan național integrat, prevede creșterea ponderii energiei regenerabile la 30 %, în concordanță cu cerințele Uniunii Europene. În zona de est a județului există parcuri fotovoltaice pe raza comunelor Darova și Boldur, dar și a orașelor Făget și Buziaș. Încă unul, cu o capacitate instalată de 173,6 KW, va fi construit la Coșteiu.