Paradoxul politicii din Sănătate: Avem tot ce ne trebuie, mai puțin vaccinul!

De o săptămână stăm și ne scărpinăm în ceafă pentru neputința noastră de a vaccina populația cuprinsă în faza a II-a. Mai marii zilei au bulversat un sistem, și așa bolnav, cu tot felul de măsuri demne de noaptea minții. În timp ce unele țări, chiar din Europa, fac eforturi mari pentru protejarea pacienților, în special a celor din grupele de risc, noi excelăm în discuții contradictorii, angajamente lipsite de logică și rupte de realitate.

În Caraș-Severin, doar trei centre de vaccinare funcționează în prezent: Caransebeș, Oravița și Moldova Nouă. Ca într-un film cu proști, la Reșița, orașul cu cei mai mulți locuitori, peste 60.000, nu este deschis niciun astfel de centru, pacienții care s-au înscris pe platformă fiind trimiși să se vaccineze la zeci de kilometri depărtare.

La fel stau lucrurile și în cazul centrului de vaccinare de la Slatina Timiș, unde primarul Gheorghe Roma și angajații primăriei au făcut tot ce le-a stat în putință ca localnicii să se vaccineze la centrul din comună și nu să fie repartizați de platformă la Caransebeș sau Oravița, așa cum au pățit-o unii.

Ieri, la prânz, primarul Roma ne mărturisea că la Slatina Timiș există tot necesarul cerut în astfel de situații, de la mobilier și circuite separate de intrare și ieșire până la personalul autorizat.

„Am semnat ordinul de nominalizare a coordonatorului de centru, care este și coordonatorul centrului medical multifuncțional și mai avem nevoie doar de încheierea procesului verbal de constatare al DSP și de autorizația de funcționare.”, spunea primarul.

Trei ore mai târziu, lucrurile nu mai păreau la fel de sigure, iar temerea primarului în privința deschiderii centrului părea legată de lipsa vaccinului.

„Am vorbit și cu domnul director Miloș de la DSP și am comunicat că centrul de vaccinare pentru etapa a II-a de la Slatina Timiș este pregătit pentru așa ceva, că are tot ce-i trebuie. Dacă DSP mai trimite o echipă care să mai verifice încă o dată condițiile în vederea autorizației de funcționare, nu știm. E posibil să ne folosim de autorizația Centrului Medical de Permanență, însă acest lucru nu îl știu decât joi sau vineri. Repet, conform normelor impuse, noi avem tot ce ne trebuie, doar că e puțin probabil să funcționează pentru că nu sunt vaccinuri. În ciuda greutăților de tot felul, eu sper ca lucrurile să intre în normal.”, a mai spus edilul comunei Slatina Timiș.

banner 1000 x 100 hd