Cum împiedică frumuseţea locurilor dezvoltarea turismului

Problema parcurilor naturale din judeţ a fost subiectul cel mai dezbătut la ultima  şedinţă de Colegiu Prefectural. În vreme ce primarii sunt nemulţumiţi că ariile protajate blochează investiţiile în turism, administraţia parcurilor ţine la protecţia mediului, iar avizele se blochează undeva la mijloc.

Parcul Natural Porţile de Fier, Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, Parcul Naţional Semenic Cheile Nerei sunt cele cinci areale protejate de pe teritoriul judeţului Caraş-Severin, care se întind pe teritoriul a 32 de comune şi cinci oraşe.

Neînţelegerile dintre unităţile administrativ-teritoriale şi autorităţile locale pleacă de la interdicţiile pe care cei din urmă le au când vine vorba de investiţii. „Am depus de un an Planul Urbanistic General la insituţia de mediu, dar avizul mi se amână pentru că nu primesc aprobare de la administraţia Parcului. Am făcut un Plan Urbanistic Zonal pentru dezvoltarea staţiunii Semenic, dar sunt blocat de ei”, a spus Pavel Verindeanu, primarul comunei Prigor, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural.

Răspunsul a venit din partea directorului Parcului Naţional Semenic Cheile Nerei, Sorin Tudorescu: „Am respins cererea pentru că acolo e un teren de turbării, care ar urma să fie afectat. Am avut o şedinţă de Consiliul Ştiinţific pentru a ne motiva, încă nu am primit răspuns de la toţi membri, dar cei mai mulţi nu sunt de acord. Noi nu împiedicăm dezvoltarea turismului”, a spus acesta.

Şi în ceea ce priveşte Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu reprezentanţii administraţiei locale sunt nemulţumiţi mai ales pentru că, susţin aceştia, graniţele sitului nu sunt clar delimitate, motiv pentru care orice construcţie e sub semnul întrebării.

Subprefectul Nicolae Verindeanu a încercat să aducă la un consens părţile implicate. „E de datoria noastră să ne respectăm natura şi să încercăm să armonizăm aceste norme. Nicăieri în Europa ariile protejate nu restricţionează dezvoltarea durabilă. E timpul să mişcăm lucrurile pentru dezvoltarea turismului, iar dacă legislaţia e greoaie, haideţi să umblăm la legislaţie”, a fost de părere acesta.

Discuţia, care a acaparat mai bine de jumătate din timpul alocat şedinţei, a fost încheiată de prefectul judeţului, care a promis că se va face tot ce e necesar pentru ca frumuseţile judeţului să fie valorificate, fără ca asta să aibă efecte nedorite asupra naturii. „Categoric trebuie să ne dezvoltăm, iar după alegerile locale, vom merge la Bucureşti. Nu mi se pare normal să nu avem unde merge în vacanţă la munte, iar Semenicul e la câteva zeci de kilometri. Trebuie să respectăm şi natura, pentru că mediul îl vom lăsa moştenire copiilor noştri, dar nici nu putem rămâne judeţul care nu face nimic”, a declarat Ioan Sabo.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/