Deși indicatorii uzinei reșițene sunt de faliment, în primele nouă luni ale anului UCMR a înregistrat o cifră de afaceri cu două milioane de euro mai mare față de tot anul trecut. Cu toate acestea, apele sunt încă tulburi în societate, mai ales că până acum 300 de angajați au rămas fără loc de muncă, iar din primăvară urmează alții pe lista de disponibilizări.
Uzina reșițeană a înregistrat pierderi continue încă de la privatizare, pentru ca abia în 2012 acestea să se atenueze. Pentru că la ora actuală societatea este în insolvență, rolul administratorului judiciar, împreună cu cei care conduc UCMR, este să elaboreze un plan de reorganizare. Asta mai ales că, datoriile pe care le are uzina sunt de ordinul sutelor de milioane de euro.
Prin urmare, Remuz Borza, reprezentantul firmei Euroinsol are o propunere decentă pentru cei care se așează la masa credală de fiecare dată când vine vorba despre Uzina Constructoare de Mașini din Reșița. „O soluție ar fi conversia creanțelor în acțiuni. Invităm băncile și statul să devină acționari”, a declarat administratorul judiciar, prezent la Reșița.
Afirmația acestuia înseamnă, de fapt, că statul ar putea deveni din nou acționar majoritar în cazul în care s-ar recurge la o astfel de măsură. Asta pentru că, cele mai mari datorii ale UCMR sunt la ANAF, iar valoarea lor depășește 111 milioane de euro.
Vești proaste pentru angajați
Deși cifra de afaceri este mai mare decât cea înregistrată anul trecut, indicatorii de faliment ai uzinei ar mai putea trimite acasă 200 de angajați, dar din primăvara anului viitor. Reamintim că, peste vara lui 2012, alți 300 de muncitori au devenit șomeri.
„În cel mai pesimist scenariu, oamenii vor pleca acasă. Noi încercăm să semnăm contracte importante pentru soarta uzinei reșițene”, spune reprezentantul administratorului judiciar, care a mai afirmat că, la ora actuală, societatea se confruntă cu o „foamete de lichiditate” acută.