Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș are porțile larg deschise astăzi, cu ocazia sărbătoririi Zilei Muzeului, o hotărâre luată în urmă cu 6 ani, cu prilejul redeschiderii sălilor expoziționale în urma reabilitării.
Potrivit directorului Adrian Ardeț, ziua de 13 noiembrie reprezintă ziua în care, după o lungă perioadă de timp, instituția de cultură își deschide din nou porțile pentru publicul iubitor de artă și cultură.
„Cu ajutorul PS Lucian Mic, la data de 13 noiembrie 2011 am sfințit muzeul, așa încât ziua de 13 noiembrie reprezintă sărbătoarea noastră. În fiecare an marcăm această dată printr-o manifestare. Anul acesta, împreună cu Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova, al cărui director este o fostă caransebeșeancă, doamna Marinela Peneș, organizăm o expoziție unică pentru Caraș-Severin în care sunt expuse păpuși din porțelan, din secolele XVIII-XIX și începutul secolului XX. Este o modă care a apărut după 1750, în Europa Occidentală, prin care erau reprezentate figuri ale monarhilor europeni, ale suitei regale din vremea respectivă, unele dintre ele chiar întruchipează personaje din secolul al XIV-lea, al XV-lea, iar vestimentația este originală”, spune directorul Adrian Ardeț, care propune profesorilor din Caransebeș să aducă elevii la muzeu pentru că este o expoziție deosebit de atractivă pentru copii.
Aceste exponate au fost achiziționate de Muzeul din Ploiești de la un colecționar particular din Brașov. La Caransebeș sunt expuse peste 80 de păpuși cu întreaga vestimentație veche de peste 200 de ani. Păpușile reprezintă suita lui Napoleon Bonaparte, păpuși care atrag prin fața perfect lucrată în porțelan, dar și prin hainele perfect lucrate prezentând moda din ultimele 3 secole.
„Suntem la a doua experiență realizată împreună cu muzeul din Prahova, prima a fost o expoziție organizată de noi la Vălenii de Munte, dedicată participării românilor bănățeni la Primul Război Mondial, expoziție care a avut un impact deosebit la vremea respectivă”, a mai adăugat directorul instituției de cultură din Caransebeș.
La finalul manifestării, Grupul Zestrea Gugulanilor a prezentat o suită de dansuri din Banat, în sala mică a Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din municipiul Caransebeș.