Cercetarea și digitalizarea – sunt două domenii pe care noul rector al Universității de Medicină din Timișoara și-a propus să le dezvolte în cadrul mandatului său. Octavian Crețu spune că Universitatea trebuie să fie mereu pregătită să răspundă noilor provocări.
Numit rector al UMFT cu puțin timp înainte de izbucnirea epidemiei de COVID-19 din România, Octavian Crețu a spus că actualul context epidemiologic nu frânează atingerea obiectivelor pe care și le-a propus în cadrul mandatului. Pe listă se află dezvoltarea cercetării și a digitalizării.
„România şi întreaga omenire au nevoie de medici, de farmacişti, de asistenţi medicali, de profesionişti bine pregătiţi, de oameni de a căror pregătire şi formare noi suntem responsabili. În aceeaşi măsură, cercetarea este un punct extrem de important şi pe care, aşa cum ştiţi, mi-am propus să pun accent în acest mandat, pentru că unul dintre catalizatorii progresului în medicină îl reprezintă cercetarea: cercetarea medicală fundamentală, respectiv cercetarea clinică. De asemenea, văzând tot ceea ce se întâmplă astăzi, îmi reconfirmă necesitatea creşterii şi dezvoltării digitalizării în universitatea noastră, un obiectiv principal, de altfel, în planul meu de management. Universitatea noastră trebuie să fie pregătită să răspundă atât la provocările, cât şi la perspectivele şi oportunităţile societăţii în care trăim. Trebuie să dezvoltăm continuu procesul educaţional, să ne adaptăm permanent şi să ţinem cont de nevoile societăţii”, a transmis Octavian Crețu.
Noul rector a mai punctat faptul că asigurarea progresului stă în mâna tuturor celor implicați în procesul didactic și că, pe lângă dezvoltarea internă, trebuie asigurată și extinderea vizibilității la nivel internațional a instituției pe care o conduce.
„Universitatea de Medicină şi Farmacie «Victor Babeş» din Timişoara este una dintre universităţile de prestigiu ale sistemului de învăţământ superior medical din România. Avem o istorie, avem un prezent, dar pentru viitor trebuie toţi să ne implicăm, astfel încât să facem din universitatea noastră o forţă educaţională, un motor de formare şi dezvoltare pentru medicina românească. Trăim într-o Românie europeană şi într-un continuu flux internaţional. Prin urmare este nevoie ca pe lângă dezvoltarea internă, să asigurăm o dezvoltare şi o vizibilitate internaţională universităţii noastre, atât pentru atragerea de studenţi, cât şi pentru realizarea de proiecte de cercetare comune şi schimburi de experienţă. Cred cu tărie că doar printr-un efort comun, coordonat, putem progresa, aşa cum sunt sigur că ne dorim cu toţii şi vreau ca dumneavoastră, toţi colegii – cadre didactice, studenţi, să vă implicaţi şi să vă puneţi amprenta în dezvoltarea universităţii noastre”, a transmis rectorul.
Procesul educațional continuă la UMFT în perioada pandemiei. Cursurile și laboratoarele se desfășoară online pe diferite platforme, iar de curând au fost încheiate parteneriate în urma cărora a fost oferit acces gratuit la o serie de publicații din domeniul medical. Printre acestea se numără și un parteneriat încheiat cu Elsevier, una dintre cele mai importante case de publicații de literatură științifică medicală. Cei interesați vor avea acces gratuit la un volum impresionant de material științific medical.