Pandemia de coronavirus. Evoluție, previziuni – interviu cu medicul Adrian Bădescu, CEO Clinicile Medici’s

stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Situația fără precedent, în care ne aflăm de câteva luni încoace, a condus la un infinit de temeri, întrebări și scenarii, ba chiar a culminat cu un mare complot mondial asupra umanității. Când se va sfârși această pandemie, care este numărul real al infectărilor, nimeni nu știe exact, dar despre situația actuală a vorbit într-un interviu în exclusivitate, pentru Express de Banat, medicul Adrian Bădescu, CEO Clinicilor Medici’s din Timișoara.

Evoluția pandemiei

Medicul Adrian Bădescu apreciază că numărul de cazuri în România a început să crească constant odată cu relaxarea din vară.

„Cu siguranță vacanța a contribuit la creșterea numărului de cazuri, oamenii au circulat destul de mult, cât timp cazurile au fost destul de puțin frecvente, nimeni nu a dat importanță măsurilor de protecție, au fost și mișcări de teorii ale conspirației că nici măcar nu există virusul. Sfârșitul de vacanță e consecința a ceea ce s-a întâmplat peste vară, pentru că virusul, până la urmă, se transmite. Probabil și alegerile din septembrie și începutul de an școlar au accelerat și mai mult, Normele internaționale ale Societății de Epidemiologie spun că ar trebui înmulțit cu 10. La 4.000 de cazuri depistate, probabil în populație sunt 40.000 de cazuri”, a spus Adrian Bădescu.

Ne testăm sau nu?

„Este o anumită capacitate de testare, e foarte complicat să obligi populația să se testeze și nici nu știu dacă își are rostul. Regula e simplă, apar simptome sau ești contact direct, care sunt cele două riscuri mari, ar trebui să te testezi obligatoriu. Dacă ai simptome regula este să faci PCR. Ar trebui să fim conștienți că au început și valurile de viroze și ne așteptăm să apară și primul val de gripă comună. Nu întotdeauna când există febră sau tușim este vorba despre COVID. Măsurile acestea, purtatul măștilor, spălatul pe mâini, vor reduce foarte mult și virozele obișnuite și gripa normală. Dacă am fost contact direct, recomandarea este să stau izolat la domiciliu, 14 zile. Perioada de incubare este cuprinsă între una, două zile, până la 14 zile. Dacă în cele 14 zile nu apar simptome și nu se manifestă virusul înseamnă că nu l-am avut. Poate nici nu e nevoie să mă testez. În a doua situație, în care eu mi-am făcut o testare și sunt pozitiv, am simptome minore și nu sunt internat la spital, părerea mea, în calitate de medic, este să se retesteze după 14 zile dacă a avut boala”, a spus medicul.

publicitate ziar expresb 1000x100

Eficiența măștii

„Masca este de unică folosință. Se montează cu mâinile curate, dezinfectate, se pune peste nas și peste gură, asta iar este o problemă în România, că se pune sub bărbie, sub nas sau oriunde, este ca și când nu s-ar purta, e bine să nu se atingă nici în interior, nici în exterior cu mâna și ar trebui să fie prinsă de cele două elastice de la ureche pentru a fi dată jos. În mod normal, ar trebui aruncată. Faptul că ești la o terasă și în acest timp bei două guri de cafea, este de înțeles dacă o folosești în condiții de igienă, adică trebuie atinsă strict de elastice. Refolosirea ei sau atingerea pe toate părțile cu mâinile reduce foarte mult eficiența măștii, ca și când nu ai fi purtat-o. Și atunci devine doar un accesoriu de îmbrăcăminte, dar eficiența ei este minimă”, a spus Adrian Bădescu.

Previziuni

„Lucrurile nu vor merge deloc bine. Fiecare zi de acum e de fapt o istorie a ceea ce s-a întâmplat acum două săptămâni. Indiferent ce vom face azi sau mâine, poimâine nu va fi mai bine. Dacă avem răbdare și suntem corecți cu ce facem astăzi sau mâine, peste două săptămâni sau trei va fi ceva mai bine. Dar în următoarea jumătate de lună nu mă aștept să fie ceva mai bine, ci poate mai rău. În cel mai bun caz, o stagnare”, mai este de părere CEO Clinicilor Medici’s.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/