Până când nămolul devine energie, trebuie dus la deponeu. Transportul, peste 9 milioane de lei

statie namol

Aquatim se pregătește intens pentru a transforma nămolul rezultat la stația de epurare în energie electrică și termică. Până atunci, trebuie să arunce nămolul. Contractul a fost scos la licitație.

În timp ce se construiește instalația de uscare a nămolului, Aquatim este nevoită să îl transporte la deponeul de la Ghizela. Pentru transportul timp de un an, societatea este dispusă să plătească 9,2 milioane de lei.

„Obiectul caietului de sarcini îl reprezintă achiziţionarea serviciului de încarcare şi transport a nămolului rezultat în urma procesului de deshidratare de la Stația de epurare, precum și a celui rezultat în urma curăţării reţelei de canalizare cu autospeciale – de pe platforma amplasată pe str. Păstorilor nr. 1, Timişoara, precum şi a materiei inerte rezultate în urma reparaţiilor efectuate la reţeaua de apă şi canalizare, depozitată pe aceeaşi platformă”, aflăm din documentele licitației.

Reprezentanții societății estimează că în următorul an vor fi transportate minimum 9.000 de tone de nămol și maximim 54.000 de tone. Nămolul va fi dus la 132 de kilometri (dus – întors) la Ghizela.

Viitoarea stație, economie importantă pentru Aquatim 

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Stația care va usca nămolul și va crea energie electrică și termică va fi gata abia în 2024. Astfel, până atunci societatea trebuie să scape de nămol, o activitate costisitoare. Odată finalizat sistemul de uscare a nămolului, se vor putea economisi banii cheltuiți cu transportul, adică 18 milioane de lei în 2 ani.

„Concret, sistemul, complet automatizat și care va funcționa fără aport de combustibil, preia nămolul produs (aproximativ 100 tone/zi) îl usucă, îl tratează termic și îl transformă în căldură și energie electrică. Avantajele sunt: reducerea spectaculoasă a cantității de nămol (după tot procesul, rămâne o cantitate mică de cenușă, care nu este considerată deșeu periculos); eficiență energetică (se produce energie termică și electrică, refolosită apoi tot în cadrul procesului tehnologic)”, au transmis reprezentanții Aquatim.

Valoarea acestu proiect este de 50 de milioane de lei. Sstemul se realizează din fonduri europene, prin „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș”, parte a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/