Autoritățile județene încă se chinuie să centralizeze toate pagubele lăsate în urmă de inundațiile catrastofale din această vară. Zeci de localități au fost lovite de furia apelor, iar bilanțul provizoriu realizat până în acest moment scoate la iveală sume de speriat.
Fenomenele meteorologice care au lovit județul Caraș-Severin au băgat în sperieți autoritățile județene, luate prin surprindere de viituri. Nici cetățenii nu au rămas nemișcați în fața inundațiilor. Valurile au intrat fără opreliști în case, anexe gospodărești și grădini, transformând într-o baltă generală munca de-o viață a cărășenilor.
Un număr total de 127 de case au fost măturate de furia apelor. De asemenea, și 35 de primării au fost spălate de păcate de viituri, pagubele atingând în acest caz o sumă de aproape zece milioane de lei. Cu toate acestea, cel mai mult a avut de suferit infrastructura din județ, pentru că zeci de kilometri de drumuri naționale, județene și comunale au fost afectate. Aproape zece kilometri de drumuri naționale, 50 de kilometri de drumuri județene și 26 de kilometri de drumuri comunale au fost avariate grav. Valoarea totală a pagubelor atinge o sumă de aproape 5.000.000 de lei.
Cu astfel de sume colosale, pe măsura inundațiilor care au lovit județul în ultima perioadă, oficialii județeni înghit în sec în fața datelor care vor fi centralizate în bilanțul final al pagubelor. Datele menționate până acum sunt o analiză provizorie a dezastrelor lăsate în urmă de ape. În urma inundațiilor, la nivelul fiecărei localități autoritățile locale au realizat o primă analiză a pagubelor, iar datele au fost predate Instituției Prefectului. Pentru un bilanț oficial și care să reflecte în totalitate realitatea însă, oficialii județeni trebuie să revină cu o comisie de analiză specializată.
„După ce avem toate datele de la comisiile de specialitate, urmează să le centralizăm. Ulterior vom face totalul pe județ și vom iniția datele finale către Ministerul Administrației și Internelor și Ministerului Dezvoltării, de unde sperăm că vor fi alocate sumele necesare pentru remedierea daunelor”, a explicat subprefectul Nicolae Ciobanu.
Ce-i îngrijorează pe oficialii județeni este și faptul că toată țara s-a confruntat în ultima perioadă cu situații de criză din cauza furiei naturii, lucru care ar putea duce la o finanțare slabă de la centru. „Este greu, pentru că au fost pagube la nivel național și s-ar putea să nu primim bani suficienți pentru a acoperi toate pagubele din județ. Cel mai probabil se vor primi și ajutoare de urgență de la Guvern pentru familiile afectate serios de inundații”, a mai menționat Nicolae Ciobanu.