Asociaţia Euroland Banat pune din nou pe masa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor problema exploatării forestiere din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Deşi în 2014 Ministerul Mediului a încredinţat administrarea Parcului către Romsilva, aceasta din urmă nu a respectat prevederile contractuale, continuând tăierile de material lemnos, fără a respecta însă obligaţiile asumate în contract, punând astfel în pericol atât flora, cât şi fauna din arealul protejat.
În data de 12 februarie, Asociaţia Euroland Banat şi alte 20 de asociaţii şi ONG-uri au adresat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor o nouă petiţie prin care solicită punctual următoarele:
– preluarea administrării Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului „de îndată” de către ANANP;
– interzicerea exploatărilor forestiere comerciale pe întreaga suprafaţă a Parcului;
– anularea actualei proceduri de mediu pentru aprobarea planului de management care este viciată şi nelegală;
– realizarea obligatorie a studiului de evaluare adecvată pentru planul de management după realizarea inventarierii şi evaluării speciilor şi habitatelor.
Această nouă petiţie vine şi reiterează doleanţele exprimate printr-o petiţie anterioară, din 2018, petiţie susţinută de 10.000 de semnături şi care s-a pierdut în hăţişul democratic din România. Spre exemplificare, Secretariatul General al Guvernului răspunde la această petiţie spunând că a înaintat-o deja „spre competentă soluţionare la Ministerul Mediului”.
Ministerul Mediului, în data de 22.05.2018, înaintează petiţia la ANANP susţinând că la contractul de administrare nr. 512/113 din 08.10.2014 s-a încheiat actul adiţional nr. 659/01.08.2017 prin care s-a transferat ANANP calitatea de parte contractantă în locul Ministerului Mediului.
ANANP, deşi a acordat calificativul insuficient şi a notificat Romsilva să elaboreze şi să transmită spre aprobare planul de management al ariei protejate, exploatările forestiere se derulează în continuare într-un cadru haotic şi aparent la limita legii.
Un demers interesant îl reprezintă iniţiativa demarată de AGENT GREEN şi Asociaţia NEUER WER, prin care s-a solicitat în instanţă anularea contractului de administrare de către Romsilva a Parcului.
Iată mai jos petiţia online a Asociaţiei Euroland Banat din 2018, semnată de peste 10.000 de cetăţeni: https://campaniamea.declic.ro/petitions/opriti-distrugerea-parcului-national-semenic-cheile-carasului-2.