Pădurea virgină din Munții Țarcu, protejată după ani de demersuri!

Veste bună și așteptată de foarte multă vreme, din partea Gărzii Forestiere! Pădurea virgină Olteana din Munții Țarcu a fost salvată de la drujbă!

Confirmată drept virgină în anul 2005, pădurea aflată în proprietatea statului a devenit imediat ținta firmelor de exploatare și jumătate din ea a fost deja compromisă. „Olteana a fost abandonată de Guvern și nu a fost validată pentru a intra în catalogul național al pădurilor virgine. Pentru că nu include suficient lemn mort și că în făgete au apărut exemplare de molid”, ne-a precizat reprezentantul Asociației Altitudine Loredana Ștefănuț.

În luna februarie, pădurea era deja marcată pentru a fi pusă la pământ, însă, în urma eforturilor asociațiilor Altitudine și Agent Green de anul acesta, Garda Forestieră a confirmat că 419 hectare din bazinul Olteana sunt încă păduri virgine și că vor intra în catalog. Comitetul Director al Direcției Silvice Caraș-Severin a aprobat anularea adjudecării de către SC Zacadi Optim SRL prin contract nr. 470 din 1 martie 2016, la licitația de masă lemnoasă pe picior din 29.02.2016, pentru partida nr 667, Ocolul Silvic Oțelu Roșu, cu un volum de 1348 mc. Ca atare, Ocolul Silvic Oțelu Roșu a numit o comisie care a efectuat demarcarea arborilor inventariați în mai multe parcele pentru a fi tăiați. Aceste parcele se află în interiorul ariei naturale protejate, păduri seculare de valoare deosebită.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

 

banner 970 x 250