Pădurea împietrită de milioane de ani se mută la Bocșa

Un întreg complex în jurul unui muzeu de copaci cu vechime se dorește să fie amenajat în spatele Casei de Cultură din oraș. Inginerul geolog Tiberiu Stoia a reușit să aducă la Bocșa aproape 20 de bucăți de fosile din lemn.

Parcul-muzeu în aer liber va fi construit în jurul pădurii împietrite, pădure formată din 15-18 bucăți de copaci petrificați aduși atât de la Bozovici, cât și din zone mai îndepărtate. „Pădurea împietrită constă în primul rând în lemne care au 18 milioane de ani, care provin din comuna Bozovici. Avem 15-18 bucăţi în Bocşa și am mai adus fosile din Apuseni, din Ţara Haţegului, din locuri deosebite, inclusiv de la Roşia Montană, de la Roşia Poenii și din Maramureş. Am dori să vadă omul cum arată zăcământul din care se scoate aur, atât de comentat”, a explicat Tiberiu Stoia.

 Cum au ajuns copacii petrificați

Inginerul geolog explică modul în care lemnele vechi de 18 milioane de ani au reușit să se transforme în pădure împietrită. „În anumite condiţii speciale, lemnele se sidicizează. Asta în condiţiile în care în perioada respectivă exista un vulcan care emana soluţie cu silie fierbinte. Lemnele acestea au căzut în această soluţie şi în loc să putrezească ele s-au sidicizat, au devenit piatră curată”, a precizat inginerul Tiberiu Stoia.

Pe lângă această pădure unică și spectaculoasă, parcul-muzeu va mai cuprinde și activități care să atragă atenția tinerilor. Astfel că în parc vor mai apărea mese de șah, de ping-pong și de biliard, jocuri dedicate atât pensionarilor, cât și tineretului din Bocșa, un alt unicat pentru toată zona Banatului Montan.

Foto: turistik.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/