Conducerea Spitalului Orășenesc Oravița a reușit să pună în aplicare un sistem de monitorizare a pacienților și a costurilor generate de aceștia, de la internare și până la externare.
Toți pacienții care sunt internați la spitalul din Oravița primesc o brățară cu un cod de bare, pe baza căruia unitatea medicală primește toate informațiile legate de diagnostice, tratament, medicație și consumabile. Cu alte cuvinte, prin implementarea acestui sistem, conducerea spitalului are o situație mult mai clară asupra costurilor generate de fiecare pacient în parte, de la internare și până la externare.
„Cam de o lună și jumătate am reușit să implementăm un sistem de management de cod de bare, exact ca în spitalele de afară! Practic, este vorba despre un sistem de monitorizare a costului pe pacient. La internare, pacientului i se generează un cod de bare la brățara pe care o are la mână și tot ceea ce se consumă cu el se descarcă pe acest cod. Adică, dacă ai venit la patul bolnavului cu o seringă, cu 20 de grame de rivanol, cu o pastilă sau eu mai știu cu ce, toate acestea se scad pe pacientul respectiv, iar la externare vom cunoaște exact ce și cât s-a folosit, de la medicamente până la materiale consumabile. Cu timpul, vom mai introduce în acest sistem hrana și reactivii. Personalul a fost instruit și pregătit să lucreze în acest program, pentru că totul este pe calculator.”, a declarat pentru Express de Banat Mircea Popescu – managerul Spitalului Orășenesc Oravița.
Același sistem se dorește a fi implementat și la nivelul Spitalului Județean de Urgență Reșița de către Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin – instituție în subordinea căreia se află unitatea medicală.