Pacienții cu comorbidități, sfătuiți să se protejeze și față de gripă. „Riscul este de a ne confrunta cu o dublă îmbolnăvire”

anonymous healthcare worker vaccinating middle aged female patient. blurred background

Pacienții care suferă de boli cronice și cei care au peste 65 de ani sunt sfătuiți să se vaccineze și împotriva virusului SARS-CoV-2 și împotriva virusului gripal. Ambele vaccinuri se pot face în aceeași zi.

Medicii spun că în caz contrar există riscul de apariție a unei duble îmbolnăviri.

„A venit deja sezonul rece. Virusurilor gripale le place frigul și riscul este de a ne confrunta cu o dublă îmbolnăvire, SARS plus virus gripal, în ceea ce privește persoane vulnerabile. Sunt două infecții la care trebuie să facă față pacientul. Există și varianta în care persoanele se află în perioada post-Covid cu acea imunitate slăbită, după prima infecție peste care să vină acea infecție gripală. Este extrem de important, mai ales pentru persoanele de peste 65 de ani cu comorbidități, să se vaccineze antigripal”, a explicat Voichița Lăzureanu, medic la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Ambele vaccinuri pot fi făcute în aceeași zi, inclusiv în cazul femeilor însărcinate.

„Reacțiile adverse, din fericire cele mai comune sunt cele locale. Fie că facem vaccinare anti-SARS-CoV-2 fie antigripală, ele vor apărea la locul de inoculare. Mulți specialiști spun că putem să facem cele două vaccinuri în aceeași zi, în același timp, pentru că suntem sănătoși și putem să facem această vaccinare într-un braț și în celălalt braț. Dacă din anumite motive ne gândim că poate este prea mult să le facem deodată, eu cred că o minimă distanță de aproximativ 10 zile este suficientă între aceste două tipuri de vaccin. Mai ales că sunt tipuri diferite de vaccin. Cele mai des utilizate, nu numai la noi în țară sunt cele de tip ARN-mesager, iar cele antigripale sunt pe tehnologie veche, pe care o cunoaștem cu virusuri inactivat sau virus viu atenuat. Și la gravide, gravidele pot să se imunizeze atât cu vaccin anti-SARS-CoV-2  cât și cu vaccin antigripal, dar doar cu virus inactivat. Este un moment bun să profităm de faptul că încă nu a venit sezonul gripal. Sunt foarte puține îmbolnăvirile cu virus gripal. Pe măsură ce crește vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, pe măsură ce tot mai multe persoane trec prin boală, rămâne să vedem când vom avea infecții cu virusurile gripale astfel încât și ele să își ducă ciclul de replicare și să se înmulțească”, a mai spus medicul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/